Φιλόδοξοι στόχοι για την Πολεμική Αεροπορία

Φιλόδοξοι στόχοι για την Πολεμική Αεροπορία

Σήμερα η Βουλή ενεργοποιεί την προμήθεια 35 ελικοπτέρων τύπου Black Hawk

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για ορισμένες διευκρινίσεις προκειμένου να ξεδιαλυθούν οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, στάθηκε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Αν και ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε τάσεις οι οποίες είναι γενικότερα γνωστές, προχώρησε σε μια σαφή προτεραιοποίηση των προγραμμάτων που θα έλθουν το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά τη σύμβαση για την αγορά 35 ελικοπτέρων τύπου Black Hawk που εγκρίνεται από τη Βουλή σήμερα, και συνδέονται με αυτό που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει περιγράψει ως «ατζέντα 2030».

Κατ’ αρχάς, ανέφερε ότι το 2030 ιδανικά η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) θα πρέπει να διαθέτει 200 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, προϊδεάζοντας για έναν στόλο ο οποίος θα αποτελείται μόνο από F-16 Viper, Rafale και F-35. Ουσιαστικά, ο κ. Δένδιας αναθερμαίνει τα σενάρια απόσυρσης και αξιοποίησης (πώλησης) των Φάντομ, των F-16 Block 30 και των Mirage 2000-5 της Π.Α. Υπενθυμίζεται ότι προσπάθειες για την πώληση των F-16 έχουν γίνει στο παρελθόν, υπήρξαν, ωστόσο, ανεπιτυχείς.

Εν συνεχεία ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), μιλώντας για τις νέες φρεγάτες FDI, τα σχέδια για τις αμερικανικές φρεγάτες Constellation και «βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα». Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα περάσει από τη Βουλή η δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας (Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας). Ενώ με ξεχωριστό νόμο θα έλθουν ως «πακέτο» η αγορά και ανάπτυξη drones και συστημάτων αντιαεροπορικών και anti-drones.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το 2030 η χώρα θα πρέπει να διαθέτει 200 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, προϊδεάζοντας για έναν στόλο από F-16 Viper, Rafale και F-35.

Σήμερα η Βουλή θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα προμήθειας 35 ελικοπτέρων τύπου Black Hawk (UH-60M) από την Αεροπορία Στρατού, συνολικού κόστους 1,15 δισ. ευρώ. Πρακτικά, αποτελεί το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα του τελευταίου έτους και η απόφαση να τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων αιτιολογείται αφενός από την ανάγκη να αντικατασταθούν τα «Χιούι», αφετέρου λόγω της καταστροφής που έχει υποστεί η Αεροπορία Στρατού μετά και τη διάλυση της βάσης του Στεφανοβικείου.

Με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, τα πρώτα τέσσερα θα παραδοθούν περί το τέλος του 2025 και τα υπόλοιπα 31 στο τέλος του 2027 και στις αρχές του 2028. Τέσσερα από τα ελικόπτερα θα αξιοποιηθούν από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, με διαμόρφωση η οποία θα επιτρέπει τη χρήση πυραύλων Hellfire, κατευθυνόμενων ρουκετών, κοινών με αυτές που ήδη χρησιμοποιούνται από τα υφιστάμενα Απάτσι και Καϊόβα. Επιπλέον, θα εγκριθεί και η πώληση στην Τσεχία, μέσω διακρατικής συμφωνίας, προκειμένου εν συνεχεία να εξαχθούν, μη επιχειρησιακά αναγκαίων πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων, συνολικής αξίας 174 εκατ. ευρώ, εξέλιξη την οποία η «Κ» έχει αποκαλύψει από τις 15 Μαρτίου.

Τα πυρομαχικά αυτά έχουν χαρακτηριστεί άχρηστα και απαξιωμένα (με εξαίρεση τις νάρκες) ήδη από το 2016. Πρόκειται για 90.000 βλήματα λευκού φωσφόρου 90 χιλιοστών, περί τις 240.000 βλήματα του αντιαεροπορικού πυροβόλου Artemis-30, 9 εκατομμύρια σφαίρες 7,62 χιλιοστών, άνω των 100.000 αντιαρματικών ρουκετών, 240.000 πυρομαχικά των 105 χιλιοστών και 20.000 των 155 χιλιοστών. Επίσης, θα πωληθούν μεταξύ άλλων 115.000 αντιαρματικές νάρκες Μ7Α2, 240.000 βλήματα πυροβολικού 25 λιβρών κ.ά. Σκοπός είναι να προχωρήσει η πώληση το ταχύτερο δυνατόν, ώστε τα πυρομαχικά να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή