Βουλή: Στις κάλπες με ακραία πόλωση διαρκείας

Βουλή: Στις κάλπες με ακραία πόλωση διαρκείας

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με φόντο την τραγωδία των Τεμπών

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο καθοδικό σπιράλ της πόλωσης και της τοξικότητας, εντός του οποίου όλοι στρέφονται κατά πάντων, έχει εισέλθει το πολιτικό σύστημα, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά του και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς η χώρα οδεύει προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και όλες οι πλευρές υλοποιούν τη στρατηγική τους με στόχο την ενίσχυση των συγκυριακών ποσοστών τους, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, αν και το θέμα ήταν σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας φορολογικού περιεχομένου, υπήρξαν νέες παρεμβάσεις πολιτικών αρχηγών μέσω των οποίων στο επίκεντρο της συζήτησης επανήλθε η υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Είχαν προηγηθεί, μία ημέρα νωρίτερα, αφενός η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Κουμουνδούρου να συντάξει –εκτός των διαδικασιών που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής– μια πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Κ. Καραμανλή και αφετέρου η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει αναφορά στον Αρειο Πάγο για το ζήτημα των ηχητικών διαλόγων στελεχών του σιδηροδρόμου την τραγική βραδιά.

«Δεν έχει κατατεθεί κανένα κατηγορητήριο. Προς το παρόν είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα», αναφέρουν κύκλοι της πλειοψηφίας για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμπληρωματική επισήμανση: «Η κατάθεση αιτήματος προκαταρκτικής εξέτασης κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής γίνεται αφού συνταχθεί κατηγορητήριο, μαζευτούν 30 υπογραφές βουλευτών επωνύμως και πάνε στον πρόεδρο της Βουλής, και ακολουθηθεί μια διαδικασία πολύ συγκεκριμένη». Στη Ν.Δ. εκ νέου κατηγορούν την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση πονεμένων ανθρώπων», τονίζοντας πως οι πολιτικοί της αντίπαλοι «το μόνο που θέλουν είναι να έχουν –και αυτό είναι πολύ λυπηρό, γιατί αφορά μια τραγική υπόθεση– μια ατζέντα μέχρι τις ευρωεκλογές». Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν: «Οταν έχουμε πραγματική κατάθεση αιτήματος για προκαταρκτική εξέταση, εννοείται πως θα απαντήσουμε θεσμικά». Στο πλαίσιο αυτό, και αφού επιχειρείται να υποβαθμιστεί η προαναφερθείσα πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ («Με τον κ. Ανδρουλάκη δεν ασχολήθηκε κανείς. Ούτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης στο Action 24), από τη «γαλάζια» πλειοψηφία σημειώνεται πως ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης περί ενοχής Καραμανλή για ανθρωποκτονία «με ενδεχόμενο δόλο» αναφορικά με τα Τέμπη σημαίνει ουσιαστικά ότι «για το Μάτι θα πρέπει να ήταν τώρα στη φυλακή ο υπουργός που δεν ενεργοποίησε το “112”, ή θα έπρεπε να κατηγορείται για φόνο ο εκάστοτε υπουργός για κάθε θύμα τροχαίου δυστυχήματος (π.χ. μετά την κατάτμηση του Πάτρα – Πύργος)».

«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η προσπάθεια συμψηφισμού. Δεν υπάρχει καμία σχέση των περιστατικών», σχολίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλος. «Εμείς δεν βάζουμε στο ζύγι της τραγωδίας ούτε το Μάτι ούτε τα Τέμπη. Εμείς ζητάμε δικαιοσύνη και αλήθεια», είπε από την πλευρά του ο κ. Ν. Ανδρουλάκης.

Λίγο μετά ο κ. Φάμελλος σημείωνε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Σας καταθέσαμε μια πρόταση. Θα καλύπτετε με τις δικές σας ψήφους τον κ. Καραμανλή;». Αιχμηρή προς την Κουμουνδούρου ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θ. Γλαβίνας, είπε (Αθήνα 9,84) μεταξύ άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε την πρόταση που ενδέχεται να καταθέσει μόνο στη Ν.Δ., αναμένοντας πρώτα τη θετική της στάση. Εμείς δεν έχουμε κάποιο επίσημο έγγραφο για την πρόταση».

Με τις συγκρούσεις να γενικεύονται γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, αλλά και άλλα θέματα κυβερνητικής πολιτικής, με νέες παρεμβάσεις τους οι πρόεδροι της Ελλ. Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας επικαλέστηκαν και πάλι τον ισχυρισμό τους πως είναι οι μόνοι που αντιστέκονται αξιόπιστα στις δυνάμεις που έχουν ασκήσει τη διακυβέρνηση, στρέφοντας για πολλοστή φορά τα βέλη τους με σφοδρότητα προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Τέλος, αναφορές υπήρξαν και στο ζήτημα των μέσω αναρτήσεων επιθέσεων της Ελενας Ακρίτα προς τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Η επιλογή της κ. Ακρίτα προκάλεσε και δημόσια εσωκομματική σύγκρουση μεταξύ των Π. Πολάκη και Ν. Καρανίκα, καθώς ο τελευταίος άσκησε κριτική στην κ. Ακρίτα, ενώ σήμερα η κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αναμένεται να κινηθεί νομικά κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμβαση «717» και εγγυήσεις-μαμούθ

Της Δέσποινας Κόντη

Την αδυναμία καταβολής των εγγυήσεων-μαμούθ που επιβλήθηκαν σε κατηγορουμένους οι οποίοι έχουν περάσει το κατώφλι της Ευρωπαίας εισαγγελέως και έχουν απολογηθεί για την υπόθεση της σύμβασης «717», επισήμανε ο συνήγορος υπεράσπισης Θρασύβουλος Θ. Κονταξής, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων. «Η εγγύηση από την εντολέα μου δεν έχει καταβληθεί και ούτε πρόκειται να καταβληθεί καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής της», ξεκαθάρισε μιλώντας για την περίπτωση της κατηγορουμένης, υπαλλήλου της ΕΡΓΟΣΕ, που επόπτευε το τμήμα από Πλατύ έως Προμαχώνα της «717», σύμβασης η οποία παρέμεινε ανεκτέλεστη επί σειρά ετών. Στην ίδια επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ. Θα καταθέσει αίτηση μείωσης και σε περίπτωση που το αίτημα αυτό απορριφθεί, τότε έχει στη διάθεσή της 10 ημέρες προκειμένου να καταθέσει προσφυγή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Ο κ. Κονταξής ενημέρωσε επίσης ότι κατέθεσε αγωγή εις βάρος του Κυριάκου Βελόπουλου μετά τις δηλώσεις του τελευταίου στη Βουλή για όσους εμπλέκονται στη σύμβαση «717». «Ο Κ. Βελόπουλος παρενέβη στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης διαδίδοντας ψεύδη που διασύρουν υπολήψεις κατηγορουμένων, με προφανή κίνδυνο ανεπίγνωστου εγκλωβισμού της Δικαιοσύνης, κατά παραβίαση κάθε έννοιας του τεκμηρίου αθωότητας», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή