Ευρωεκλογές: Η πρωτιά Ν.Δ. και οι «δίδυμες» μάχες της κάλπης

Ευρωεκλογές: Η πρωτιά Ν.Δ. και οι «δίδυμες» μάχες της κάλπης

Σκληρή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, ενώ ΚΚΕ και Ελλ. Λύση αναμένεται να διεκδικήσουν την τέταρτη

O πρώτος, δηλαδή ως αναμένεται η Ν.Δ., είναι πρώτος και από εκεί και μετά το χάος. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί συνοπτικά η εικόνα που αναδύεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν εικόνα σημαντικών ανακατατάξεων, αλλά και μεγάλης ρευστότητας για την τελική κατάταξη των κομμάτων στις ευρωεκλογές. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται σκληρά για τη δεύτερη θέση, ενώ η αύξηση του ποσοστού της Ελληνικής Λύσης απειλεί να στείλει στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ, το οποίο μέχρι πολύ πρόσφατα εμφανιζόταν, υπό προϋποθέσεις, να διεκδικεί ακόμη και την τρίτη θέση.

Στους δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις ευρωεκλογές, προεξοφλείται ακραίος ανταγωνισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. Τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και για τον Στέφανο Κασσελάκη η κατάκτηση της δεύτερης θέσης θα εξασφαλίσει την υποχώρηση των εν αναμονή εσωκομματικών αμφισβητιών τους και θα είναι καθοριστικός παράγοντας ισχυροποίησης της ηγεσίας τους. Ακόμη κι αν τα ποσοστά που θα κατακτήσουν δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Πολύ πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθέτησε τον πήχυ του επιδιωκόμενου στις ευρωεκλογές ποσοστού τουλάχιστον στο 17,8%, που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμη κι αν το ποσοστό του κόμματος υπολείπεται αυτού, εφόσον καταφέρει να κρατήσει τη δεύτερη θέση πίσω από τη Ν.Δ., θα έχει ενισχυθεί έναντι μιας ισχυρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί, όχι απλά για να επικρίνει τις επιλογές του, αλλά και για την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Αισιοδοξία

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτά τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, έφεραν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη εκτιμούν ότι έπειτα από μια περίοδο προσαρμογής και έντονης εσωκομματικής αναταραχής, το κόμμα βρίσκει τον βηματισμό του και η νέα ηγεσία αποκαθιστά σημεία επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους, που αρχίζουν να ακούνε το νέο αφήγημα. Μέχρι τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του θα εντείνουν την κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και το μέτωπο προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρείται ότι η προσωπική επικοινωνιακή εκστρατεία του κ. Κασσελάκη μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνει αποτέλεσμα και θα συνεχιστεί.

Οπως αναφέρουν συνεργάτες του Ανδρουλάκη, ο Κασσελάκης έμεινε πολύ καιρό στο απυρόβλητο από τη Χαρ. Τρικούπη και αυτό θα αλλάξει.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί προβληματισμός για τη δημοσκοπική απώλεια της δεύτερης θέσης και για το γεγονός ότι το κόμμα δεν έδειξε να εισπράττει άμεσα οφέλη από την καλή παρουσία στο ζήτημα των Τεμπών, όπου είχε τα αντανακλαστικά να κινηθεί πρώτο για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και συνολικά στάθηκε πολύ καλά στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνουν ότι «αυτονόητα» λαμβάνουν υπόψη τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, αναφέρουν το ενδεχόμενο για άλλη μια φορά δημοσκοπικά να μην αποτυπώνεται σωστά η δυναμική του ΠΑΣΟΚ και φέρνουν ως παράδειγμα τις εθνικές εκλογές, όταν στις κάλπες το κόμμα πήρε ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί.

Προσαρμογές

Πάντως, γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές στη στρατηγική προκειμένου να βελτιωθεί η δημοσκοπική εικόνα. Αλλωστε, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και δεν έχει θέσει δημοσίως ως στόχο κάποιο ποσοστό, έχει μιλήσει πολλές φορές για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο οιωνεί αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις ευρωεκλογές. Ορισμένα στελέχη έχουν αναφερθεί και σε ποσοστά, προϊδεάζοντας για το τι θα θεωρήσουν επιτυχία στις κάλπες και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποτυχία επίτευξης του στόχου θα φέρει αμφισβήτηση της ηγεσίας και των επιλογών της.

Η πρώτη ανακατεύθυνση στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ γίνεται προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πολύ καιρό στο απυρόβλητο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και αυτό αλλάζει. Στη Χαριλάου Τρικούπη εισέρχονται σε στρατηγική διμέτωπου με κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η θεσμική πολιτική δύναμη απέναντι στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική, αλλά και απέναντι στον «τραμπισμό» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν ότι η ανάδειξη του σοβαρού και θεσμικού προφίλ είναι η μόνη συνταγή που μακροπρόθεσμα μπορεί να κρατήσει στιβαρό το κόμμα. «Αργόσυρτα μεν, αλλά αποτελεσματικά», όπως αναφέρεται.

Η ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστών από τις εθνικές εκλογές μέχρι τώρα και, δεδομένης της παραδοσιακά πιο χαλαρής και περισσότερο αντισυστημικής ψήφου στις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να καταγράψει μεγαλύτερη άνοδο. Ενας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σε αυτή την κατεύθυνση είναι η προοπτική διάλυσης των Σπαρτιατών. Το ΚΚΕ βρέθηκε δημοσκοπικά στην πέμπτη θέση, καθώς δείχνει να χάνει τη δυναμική που παρουσίαζε τους προηγούμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT