Η… εθνική κάλπη των ευρωεκλογών

Η… εθνική κάλπη των ευρωεκλογών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, υπήρξαν ενθαρρυντικά ευρήματα για το πώς βλέπουν οι Ελληνες την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ε.Ε. ήταν 43%, παρουσιάζοντας αύξηση 12 μονάδων από τον Μάρτιο του 2023. Παράλληλα, μειωμένες εμφανίστηκαν οι ουδέτερες γνώμες (38% από 41%) και οι αρνητικές γνώμες των Ελλήνων που έπεσαν κατά 9 μονάδες (19% από 28%).

Ποσοστό 73% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτέλεσμα αρκετά πιο υψηλό σε σύγκριση με το 65% της αντίστοιχης έρευνας το φθινόπωρο του 2022. Στο ίδιο Ευρωβαρόμετρο περισσότεροι είναι επίσης όσοι αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο των δράσεων της Ε.Ε. στη ζωή τους (87% έναντι 82% το 2022). Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι η Ευρώπη παραμένει σημαντική για τους Ελληνες, την εμπιστεύονται, θεωρούν ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε κρίσιμα θέματα της ζωής τους, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον πολύπλοκο σε θέματα γεωπολιτικής, οικονομίας, δημόσιας υγείας, μετανάστευσης. Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που βγαίνει από την έρευνα, αφού η πραγματικότητα μάλλον είναι αρκετά διαφορετική.

Πολλοί αναζητούν στο αποτέλεσμα του Ιουνίου πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές που πυροδοτήθηκαν μετά τις ευρωεκλογές του 2014, όταν στρώθηκε το χαλί για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου, αν και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, ελάχιστα απασχολούν τα ζητήματα της Ευρώπης, ακόμη και τα πιο σύνθετα όπως η μετανάστευση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν το διάστημα μέχρι την κάλπη ως μια ευκαιρία οξύτατης αντιπαράθεσης και ακραίας πόλωσης. Σαν να διεξάγεται ένα ματς όπου η κυβέρνηση παίζει σφιχτή άμυνα και η αντιπολίτευση κυνηγάει να βάλει όσο πιο πολλά γκολ μπορεί. Ακόμη και οι αναλύσεις που γίνονται κινούνται γύρω από το αν οι ψηφοφόροι θα στείλουν μηνύματα δυσαρέσκειας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν ο Κασσελάκης θα καταφέρει να τσιμπήσει τα ποσοστά του και να κερδίσει τη δεύτερη θέση, αν τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας θα βγουν ενισχυμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί αναζητούν στο αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές που πυροδοτήθηκαν μετά τις ευρωεκλογές του 2014, όταν στρώθηκε το χαλί για τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτές του 2019 όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε μπροστά σε μια μεγάλη ήττα να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές. Μπορεί οι επόμενες εθνικές εκλογές να αργούν ακόμη, όμως το βλέμμα όλων είναι ήδη στραμμένο εκεί. Οι ευρωεκλογές είναι απλώς ένα μεγάλο τεστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή