Νέα Δημοκρατία: Ευρωκάλπη με αντίπαλο τον Κασσελάκη

Νέα Δημοκρατία: Ευρωκάλπη με αντίπαλο τον Κασσελάκη

Γιατί η Ν.Δ. τον «επιλέγει» ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εκλογική μάχη είναι αδύνατον να διεξαχθεί χωρίς να υπάρχει αντίπαλος και να τεθούν συγκεκριμένα διλήμματα. Στο πλαίσιο αυτό, η δουλειά της Νέας Δημοκρατίας έως τώρα ήταν αρκετά δύσκολη, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν «άγνωστο X», αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν σχεδόν στην ίδια θέση, διεκδικώντας επί ίσοις όροις τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το τελευταίο διάστημα το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει προβάδισμα για τη δεύτερη θέση και τη Νέα Δημοκρατία να επιλέγει πλέον ως βασικό αντίπαλό της τον Στέφανο Κασσελάκη στον δρόμο προς τις κάλπες.

Η τακτική αποδόμησης

Οι τελευταίες συνεχείς επιθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την απάντηση στο αίτημα του τελευταίου για πρόωρες εκλογές, μαρτυρούν πως στο Μέγαρο Μαξίμου θα βάλουν στο στόχαστρο τον κ. Κασσελάκη, επιχειρώντας να τον αποδομήσουν σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η τακτική υπαγορεύεται από τους εξής λόγους:

Πρώτον, από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πλέον το μεγάλο φαβορί για τη δεύτερη θέση, που τον φέρνει αυτομάτως, ανεξαρτήτως της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία, σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «το περιεχόμενο των λεγομένων του είναι παντελώς κενό», θυμίζοντας «περισσότερο Τραμπ και λιγότερο αριστερό κόμμα».

Δεύτερον, στο Μαξίμου θεωρούν πως η σύγκριση μεταξύ Μητσοτάκη και Κασσελάκη «βγάζει σαφώς νικητή» τον πρωθυπουργό, εξ ου και το επόμενο διάστημα θα δούμε ένα άτυπο man to man μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Τρίτον, στο Μαξίμου πιστεύουν πως, αν εξαιρέσει κανείς την αυτοπεποίθηση που έχει ο κ. Κασσελάκης, «το περιεχόμενο των λεγομένων του είναι παντελώς κενό», θυμίζοντας «περισσότερο Τραμπ παρά κάποιο αριστερό κόμμα», κάτι που σε πολλούς μπορεί να φαίνεται «αστείο» αλλά παράλληλα είναι και πολύ «επικίνδυνο». Τούτη η οπτική υπαγορεύει την αναχαίτισή του καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, και στο παρελθόν έχουμε δει η τοξικότητα και ο ακραίος πολιτικός λόγος να βρίσκει πρόσφορο έδαφος και να αναπτύσσεται. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ξανά», λέει κυβερνητική πηγή.

Νέα Δημοκρατία: Ευρωκάλπη με αντίπαλο τον Κασσελάκη-1
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε εκδήλωση για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, όπου φωτογραφήθηκε με τα παιδιά. Χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών έχει προσδώσει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός, ο οποίος ορίζει ως προσωπικό στοίχημα το αποτέλεσμα. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ]

Την ίδια ώρα, πάντως, στο ραντάρ της Νέας Δημοκρατίας θα παραμείνει αταλάντευτα και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που δείχνει άλλωστε και τις μεγαλύτερες ανοδικές τάσεις σε όλες τις μετρήσεις, «εισχωρώντας» σε ένα πιο συντηρητικό κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος. Η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι της Ελληνικής Λύσης έχει αποκρυσταλλωθεί: ο πρωθυπουργός θα καταγγέλλει σε κάθε ομιλία του τις θεωρίες συνωμοσίας και την προσπάθεια καπήλευσης του πατριωτικού χώρου από τον κ. Βελόπουλο, που χρησιμοποιεί «απλουστεύσεις με μεγάλες δόσεις λαϊκισμού». Από την Πειραιώς τονίζουν, για παράδειγμα, την υπόσχεση του κ. Βελόπουλου πως η σύνταξη μπορεί να φτάσει στις 4.000 ευρώ «εφόσον αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων», μια προσέγγιση που δεν μπορεί ποτέ να γίνει πραγματικότητα.

«Και το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στο όλο κάδρο;» θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα. Η απάντηση είναι «ναι», με αρμόδιες πηγές να λένε πως όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτίθεται στην κυβέρνηση, θα λαμβάνει απαντήσεις. Την ίδια ώρα, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει και εδραιώνεται η πεποίθηση πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί». «Φάνηκε τόσο με την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για τα Τέμπη όσο και με την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση των υποκλοπών πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ασκεί ένα είδος επιθετικής πολιτικής που του γυρνά μπούμερανγκ», λέει αρμόδια πηγή, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είναι μόνιμα εκνευρισμένος», κάτι που «δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή