Με όπλο τη Βουλή στις ευρωεκλογές τα μικρά κόμματα

Με όπλο τη Βουλή στις ευρωεκλογές τα μικρά κόμματα

Οι στρατηγικές Πλεύσης Ελευθερίας, Νέας Αριστεράς, Ελληνικής Λύσης, Νίκης και Σπαρτιατών με ορίζοντα την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσεχείς ευρωεκλογές βλάπτουν σοβαρά την ποιότητα και την ουσία της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο, όπως καταδεικνύεται στις επιτροπές και στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας, από το περιεχόμενο των παρεμβάσεων που σχεδόν καθημερινά γίνονται από πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή. Το περιεχόμενο των ομιλιών και των παρεμβάσεών τους κατά κανόνα δεν αφορά τα υπό συζήτηση και προς ψήφιση νομοθετήματα, αλλά συνιστά μια διαρκή και επαναλαμβανόμενη εφ’ όλης της ύλης κριτική τοποθέτηση τόσο έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και των θέσεων ή και των δράσεων ανταγωνιστών τους στον χώρο της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν εκδηλώνεται μόνον η γνωστή σύγκρουση ανάμεσα στους, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς, «μεγάλους» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με «τρόπαιο» τη δεύτερη θέση. Αλλά και μια διαρκώς κλιμακούμενη αντιπαράθεση στην οποία έχουν εισέλθει και οι λεγόμενοι «μικροί», με δικό τους «τρόπαιο» να είναι η αλίευση διαμαρτυρόμενων ή και απογοητευμένων ψηφοφόρων των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων, και κατ’ επέκταση η ενίσχυσή τους στις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Και όλα αυτά να θυμίζουν αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων που διεξάγεται με ρυθμούς σπριντ, αλλά και με αρκετές αντικανονικές συμπεριφορές, καθώς δεν απουσιάζουν ούτε οι αιχμές προσωπικού χαρακτήρα προς αλλήλους.

Στην αριστερή πλευρά καταγράφονται τα σχήματα που προέκυψαν μέσω των από το 2015 διασπαστικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας δεν ανοίγουν μέτωπα μόνο με την κυβέρνηση, αλλά βάζουν στο στόχαστρό τους και την Κουμουνδούρου, τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και το Κομουνιστικό Κόμμα. Μια επιλογή, η οποία φυσικά δεν μένει αναπάντητη από τους «στόχους», που φροντίζουν να επιστρέφουν τα βέλη.

Ιδια κατάσταση, αλλά σε περισσότερο οξείς τόνους, καταγράφεται παράλληλα στην πέραν της Ν.Δ. δεξιά πτέρυγα της Βουλής. Από την αρχή, από την επομένη δηλαδή των τελευταίων εθνικών εκλογών, οι εκεί τρεις συντελεστές Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη έθεσαν εαυτούς σε τροχιά συγκρούσεων. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, και ειδικότερα μετά τη δρομολόγηση εξελίξεων οι οποίες προκαλούν διαλυτικές τάσεις στο σχήμα που έχει συνδεθεί με τον έγκλειστο πρώην υπαρχηγό των χρυσαυγιτών Ηλ. Κασιδιάρη, δημιουργώντας δεξαμενή «ορφανών» ψηφοφόρων, οι άλλοι δύο εκφραστές του συγκεκριμένου χώρου ανεβάζουν ταχύτητα στις επιθετικές προς όλους εμφανίσεις τους. Τα εθνικά ζητήματα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή και ζητήματα που άπτονται των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας, βρίσκονται διαρκώς στην ατζέντα των διαδοχικών εμφανίσεων που πραγματοποιούν Κυρ. Βελόπουλος και Δημ. Νατσιός στο βήμα της Ολομέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή