Κυρ. Μητσοτάκης για «ΑΙΓΙΣ»: Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες

Κυρ. Μητσοτάκης για «ΑΙΓΙΣ»: Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες

«Η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση γίνονται αναγκαίο τρίπτυχο, έχοντας προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος πολιτικής προστασίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την παρουσίαση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η κρίση είναι ήδη παρούσα απειλώντας ζωές, περιουσίες και κρίσιμες υποδομές».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ακραία φαινόμενα της εποχής σημειώνοντας πως τίποτα δεν θα είναι όπως χθες και πως «είναι υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες». «Η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση γίνονται αναγκαίο τρίπτυχο, έχοντας προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως η εμπειρία των περασμένων ετών «μας δίνει δύναμη και γνώση» για την αντιπυρική περίοδο, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και έκανε λόγο για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο. «Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να μας βρει το καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους», συνέχισε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών, σημειώνοντας πως είναι επιτυχία που «καταφέραμε να παντρέψουμε τις δασικές υπηρεσίες με την πυροσβεστική υπηρεσία».

Αναφερόμενος στο νέο επιχειρησιακό δόγμα με στόχο να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές σε πρώτο χρόνο, υπογράμμισε πως «έχουν γίνει πιο αυστηρές οι ποινές για τους εμπρηστές, αλλά και για εκείνους που προκαλούν από αμέλεια. Μπορεί η πρόθεση να τους λείπει αλλά το αποτέλεσμα είναι ολέθριο». 

“]

Τόνισε δε πως η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης προσθέτει χρήσιμα όπλα και είμαστε στην πρώτη γραμμή δοκιμής νέων μοντέλων πρόβλεψης, είτε μιλάμε για πυρκαγιές, είτε για πλημμύρες.

«Δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα, ούτε από τον υπουργό, ότι είμαστε πανέτοιμοι. Ούτε ότι η πολιτική προστασία μπορεί να γίνει πεδίο πολιτικής διαμάχης. Μερικές φορές η μάχη με τη φύση μπορεί να είναι άνιση», συμπλήρωσε και έφερε παράδειγμα τις εικόνες από το Ντουμπάι, σημειώνοντας πως το νερό που έπεσε εκεί ήταν το 1/3 ή το 1/4 από εκείνο που έπεσε στην κακοκαιρία Ντάνιελ.

«Η Ελλάδα του 2024 δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2019 όταν η Πολιτική Προστασία ήταν περιθωριακή γραμματεία και στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο, με ανενεργό το 112. Κι όμως έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο. Εχουμε αποκτήσει ένα φορέα ο οποίος έχει στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Είναι μια προσπάθεια που έχει τη σφραγίδα του Νίκου Χαρδαλιά και του Χρήστου Στυλιανίδη. Ενα έργο που συνεχίζει ο Βασίλης Κικίλιας με πυξίδα το πρόγραμμα “Αιγίς”. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που τρέχει η χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χρηματοδότησή του έρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Με αφορμή τα νέα καναντέρ που θα προμηθευτεί η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υποκλίνεται στους χειριστές των παλιών πυροσβεστικών αεροσκαφών και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχουμε πάρει απόφαση να πάρουμε ελικόπτερα μεσαίου τύπου, ώστε να παρεμβαίνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο πεδίο των επιχειρήσεων.

«Αυτός ο εξοπλισμός δεν θα υπήρχε αν δεν είχαμε εξασφαλίσει τα ανάλογα κονδύλια από τις Βρυξέλλες. Μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διαθέσει πόρους 36 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Το μισό ποσό είναι απευθείας επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο χαμηλότοκα δάνεια. Να αντιληφθούν όλες και όλοι γιατί αυτό το οποίο θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Eλληνα. Θα κριθεί ποια πολιτική δύναμη είναι ικανή να εξασφαλίσει πόρους για τη χώρα, ποια θα μπορέσει να διεκδικήσει πιο ευέλικτη κοινή αγροτική πολιτική, ποια θα διαμορφώσει τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα δηλώσουν αν θέλουν η χώρα μας να παραμείνει στην τροχιά προόδου που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια, μακριά από πειράματα και περιπέτειες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT