Σπαρτιάτες: Φαρσοκωμωδία σε τρεις πράξεις
σπαρτιάτες-φαρσοκωμωδία-σε-τρεις-πρά-562998622

Σπαρτιάτες: Φαρσοκωμωδία σε τρεις πράξεις

Τα ραντεβού στον Δομοκό για οδηγίες από τον καταδικασμένο Κασιδιάρη, οι καταγγελίες Στίγκα για «Greek Mafia» αλλά και η παραδοχή ότι τον είχε στηρίξει το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής, η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα-παράρτημα

Φωτογραφία: Δημοσθένης Καμσής από INTIME
Ακούστε το άρθρο

Στις 8 Ιουνίου 2023, έπειτα από τον αποκλεισμό του κόμματος «Ελληνες», που ο ίδιος είχε ιδρύσει, από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε διά της συνηγόρου του, Βάσως Πανταζή, τη στήριξή του στο κόμμα Σπαρτιάτες. Ηταν η πρώτη φορά που το ευρύ κοινό μάθαινε την ύπαρξη ενός άγνωστου έως τότε πολιτικού σχηματισμού. Επειτα από μια προεκλογική εκστρατεία μόλις τριών εβδομάδων και μια μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Σπαρτιάτες αναδείχθηκαν πέμπτο κόμμα στις εκλογές, λαμβάνοντας ποσοστό 4,68%.

Σήμερα, όλοι οι βουλευτές των Σπαρτιατών διώκονται –εκτός από τον πρόεδρο Βασίλη Στίγκα– για ενδεχόμενη εξαπάτηση του εκλογικού σώματος αναφορικά με το πρόσωπο που κατέχει τον ηγετικό ρόλο. Αντίστοιχα, ο Ηλίας Κασιδιάρης διώκεται ως ηθικός αυτουργός αυτής της εξαπάτησης. Οι διώξεις αποτέλεσαν τον βασικό λόγο ώστε να οδηγηθεί χθες ο Αρειος Πάγος στην απόφαση να αποκλείσει το κόμμα από τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Αρκετοί από τους βουλευτές έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ έχουν προηγηθεί δημόσιες κατηγορίες του Βασίλη Στίγκα –τις έχει πλέον ανακαλέσει– για «εξωκοινοβουλευτικά κέντρα» που τους καθοδηγούν και τα οποία παραπέμπουν σε «Greek Mafia». Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εκλογή τους, οι Σπαρτιάτες βρίσκονται πλέον μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 

Η καμπάνια και τα στελέχη

Αμέσως μετά τη δημόσια στήριξη Κασιδιάρη, αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληθώρα βίντεο, υποστηρικτικών προς τους Σπαρτιάτες, κάποια από τα οποία προήλθαν από το κανάλι του Ηλία Κασιδιάρη στο Youtube. Οπως έχει ήδη αναδείξει η «Κ», σε έναν μόνο από τους λογαριασμούς στο Youtube, όπου δημοσιεύονταν βίντεο υποστηρικτικά προς τους Σπαρτιάτες και τον Ηλία Κασιδιάρη, συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θεάσεις. Και μολονότι ο «πυρήνας» ήταν το Youtube, αντίστοιχα βίντεο κατέκλυσαν τις επόμενες ημέρες και άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitter, αλλά και ομάδες σε Viber και Telegram.

Σε έναν μόνο από τους λογαριασμούς στο Youtube, όπου δημοσιεύονταν βίντεο υποστηρικτικά προς τους Σπαρτιάτες και τον Ηλία Κασιδιάρη, συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θεάσεις.

Πέρα από τη διαδικτυακή επικοινωνιακή καμπάνια, οι Σπαρτιάτες φαίνεται ότι εκμεταλλεύθηκαν σε έναν σημαντικό βαθμό και στελεχιακό δυναμικό, προερχόμενο από τη Χρυσή Αυγή και τους «Ελληνες». Ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς, στο γραφείο του οποίου έκανε δηλώσεις ο επικεφαλής των Σπαρτιατών το βράδυ των εκλογών, υπήρξε υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και δημοτικός σύμβουλος της εγκληματικής οργάνωσης στο Παλαιό Φάληρο. Πλέον, διώκεται, καθώς κατηγορείται ότι μετείχε στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους μετέπειτα βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες.

Αντίστοιχα, ο Χάρης Κατσιβαρδάς, ο οποίος εκλέχθηκε με το κόμμα των Σπαρτιατών και πλέον είναι ανεξάρτητος, υπήρξε –είναι άγνωστο αν αυτό εξακολουθεί να ισχύει– ένας από τους συνηγόρους του Ηλία Κασιδιάρη. Αντίστοιχα, ο Γιάννης Κόντης είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με τους «Ελληνες» για τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Αφότου απαγορεύθηκε στους «Ελληνες» να κατέβουν στις εκλογές, ανακοινώθηκε ως υποψήφιος από τους Σπαρτιάτες και τελικά εξελέγη βουλευτής. Τη στήριξή του στο κόμμα «Ελληνες» είχε εκδηλώσει και ο Γιώργος Μανούσος που μετέπειτα εκλέχθηκε βουλευτής με τους Σπαρτιάτες.

«Πήγαιναν στον Δομοκό να πάρουν οδηγίες»

Αφορμή για την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας που οδήγησε στην άσκηση των ποινικών διώξεων, αποτέλεσε ομιλία του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Στίγκα στη Βουλή. Τότε, γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ότι προχωράει στη διαγραφή τριών βουλευτών, στην οποία μάλιστα ανέγραφε μεταξύ άλλων: «Δεν νοείται μέλη κοινοβουλευτικής ομάδας να δρουν και αυτοβούλως και κατά μόνας, εκβιάζοντας τον πρόεδρο της Κ.Ο. και εξυπηρετώντας ουσιαστικά άλλους σκοπούς».

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος –κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για τη χθεσινή του επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου– είχε δηλώσει δημόσια τη στήριξή του στον Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων, προκαλώντας της αντίδραση του Βασίλη Στίγκα. Λίγες εβδομάδες μετά πάντως, οι Σπαρτιάτες τοποθετήθηκαν υπέρ της εκλογής του Ηλία Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές.

Οι κύριοι που λείπουν σήμερα είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα εξωκοινοβουλευτικά… Τα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε “Greek Mafia” και Δον Κορλεόνε. 

Μάλιστα, στην ομιλία του που ακολούθησε τότε από το βήμα της Βουλής, ο Βασίλης Στίγκας ανέφερε χαρακτηριστικά για τους βουλευτές του κόμματος ότι «oι κύριοι που λείπουν σήμερα είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα εξωκοινοβουλευτικά… Τα κέντρα αυτά παραπέμπουν σε “Greek Mafia” και Δον Κορλεόνε». Σε απαντητική τους επιστολή, οι έντεκα βουλευτές των Σπαρτιατών σχολίασαν μεταξύ άλλων ότι «όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος».

Σε μετέπειτα τηλεοπτική του παρουσία, ο Βασίλης Στίγκας είχε σχολιάσει ότι «βουλευτές και άτομα που εργάζονται για τους βουλευτές πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες».

«Με στήριξε, τον στήριξα»

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη από τις συνολικά δύο καταθέσεις του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Βασίλης Στίγκας ανακάλεσε τη διαγραφή των τριών βουλευτών, σχολιάζοντας πως οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε εναντίον τους, τελικώς «δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την κοινοβουλευτική ομάδα μας». 

Πλέον όμως, έπειτα από την ανεξαρτητοποίηση πέντε βουλευτών, οι Σπαρτιάτες έχουν απομείνει με επτά βουλευτές. Επειτα από τις μαζικές ανεξαρτητοποιήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου –ακολούθησε ακόμη μία πριν από μερικές εβδομάδες– ο Βασίλης Στίγκας είχε αναφέρει για τον Ηλία Κασιδιάρη ότι «αυτός ο άνθρωπος με στήριξε. Κατά γενική ομολογία εάν δεν με στήριζε, εγώ και οι Σπαρτιάτες δεν θα είχαμε μπει στη Βουλή». Συμπλήρωσε όμως ότι «έκλεισε ο κύκλος με τον Κασιδιάρη. Με στήριξε, τον στήριξα». 

«Προσέφεραν το κόμμα τους»

Στην απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας αποκλείστηκε το κόμμα των Σπαρτιατών από τις εκλογές, ο Ηλίας Κασιδιάρης παρουσιάζεται ως ο «πραγματικός αρχηγός» του κόμματος Σπαρτιάτες, το οποίο υποκαθιστά τη Χρυσή Αυγή». Βάσει της ίδιας απόφασης, οι έντεκα που εκλέχθηκαν βουλευτές με το κόμμα των Σπαρτιατών, «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα τους ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Στην απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας αποκλείστηκαν οι Σπαρτιάτες από τις εκλογές, ο Ηλίας Κασιδιάρης παρουσιάζεται ως ο «πραγματικός αρχηγός» του κόμματος, οι βουλευτές του οποίου του «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα τους ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος».  

Στην ίδια απόφαση αναγράφεται ότι σε όλες τις κλειστές συναντήσεις που διοργάνωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, «μετείχε μεγάλος αριθμός επιφανών στελεχών και υποψηφίων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και σήμερα βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες».

Πλέον αναμένεται η απόφαση του εκλογοδικείου για τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τη νομιμότητα εκλογής βουλευτών των Σπαρτιατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται έως τον Ιούνιο.

Ο Βασίλης Στίγκας σε σημερινή τηλεοπτική του παρουσία, σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου σημείωσε: «Επειδή το είπε ο Αρειος Πάγος είναι θέσφατο; Εγώ θα δεχτώ αδιαμαρτύρητα οποιαδήποτε απόφαση της Δικαιοσύνης, εφόσον γίνει δίκη με στοιχεία και μάρτυρες. Δεν τη σέβομαι αυτή την απόφαση». Αναφορικά με τους βουλευτές που έχουν απομείνει στο κόμμα, σχολίασε ότι «βάζω το χέρι μου στη φωτιά πως δεν έχουν σχέση με τον Κασιδιάρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή