Κικίλιας: Τρεις επισημάνσεις σχετικά με τη δικαστική απόφαση για το Μάτι

Κικίλιας: Τρεις επισημάνσεις σχετικά με τη δικαστική απόφαση για το Μάτι

Ο υπουργός επισήμανε ότι με τον νέο ποινικό κώδικα ο εμπρησμός εξ αμελείας σε δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5 επισύρει 10 χρόνια κάθειρξη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ποινές για τον εμπρησμό εξ αμελείας με βάση τον νέο ποινικό κώδικα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Οπως τόνισε, μιλώντας στο Open, είναι αδιανόητο ένας ασυνείδητος να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολλών, και πλέον ο εμπρησμός εξ αμελείας που προκαλεί απώλεια ανθρώπινης ζωής και οικολογική καταστροφή επισύρει έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δικαστική απόφαση για την πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Κικίλιας επισήμανε: «Τη Δικαιοσύνη δεν τη σχολιάζω, όμως θα κάνω τρεις επισημάνσεις: Πρώτον, η δίκη αυτή διήρκεσε έξι χρόνια, άρα δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι ετεροχρονισμένη η απονομή της δικαιοσύνης με ό,τι αυτό σημαίνει. Το δεύτερο είναι ότι ο πολίτης που προκάλεσε εξ αμελείας αυτή την πυρκαγιά από την Πεντέλη, με αποτέλεσμα να χαθούν όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας, δικάστηκε με βάση την προηγούμενη νομοθεσία και “έπεσε στα μαλακά”. Θέλω να ενημερώσω την ελληνική κοινωνία ότι με τον νέο ποινικό κώδικα ο εμπρησμός εξ αμελείας σε δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5 επισύρει 10 χρόνια κάθειρξη και έως 200.000 ευρώ πρόστιμο. Το λέω αυτό για να προειδοποιήσω αυτούς τους λίγους ασυνείδητους συμπολίτες μας που πάνε και κάνουν με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους θερμές εργασίες, καίνε ξερά χόρτα ή καπνίζουν τα μελίσσια τους, ότι αυτό το οποίο νομοθετήθηκε θα ισχύσει και κανείς δεν θα μπορεί να γλιτώσει και να ξεφύγει από αυτό. Το τρίτο που θα ήθελα να σχολιάσω –προσέχοντας πάρα πολύ και σε καμία περίπτωση εμπλεκόμενος στη δικαστική εξουσία, το έχω σεβαστεί αυτό όλα αυτά τα χρόνια– είναι ότι από όλους αυτούς τους κατηγορουμένους και όσους ενεπλάκησαν στην τραγωδία στο Μάτι, μόνο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φταίνε; Από όλο αυτό το οποίο είδαμε αυτή την εποχή, φταίει μόνο η Πυροσβεστική;»

Πρόσθεσε, δε, ότι σε ανθρώπινο επίπεδο όλο αυτό είναι πολύ βαρύ για τους συγγενείς και όσους επέζησαν από την πυρκαγιά στο Μάτι και επισήμανε ότι υπάρχει η αίσθηση στην ελληνική κοινωνία ότι δύσκολα και με καθυστέρηση μπορεί κανείς να βρει το δίκιο του. «Πρέπει, όμως, να πω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα και σημαντικές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση. Και ο νέος δικαστικός χάρτης και οι μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εχω ευχαριστήσει δημοσίως τον κύριο Φλωρίδη γιατί η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τους πολλούς, άρα θεωρώ αδιανόητο κάποιος να ρισκάρει τη ζωή των συνανθρώπων του και να τη γλιτώνει. Φέτος δεν θα συμβεί αυτό. Πριν ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος έχουν μπει πολλά πρόστιμα, και τώρα πλέον μιλάμε για κακούργημα όσων ρισκάρουν τις ζωές των συμπατριωτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT