«Βαβέλ» η Χαριλάου Τρικούπη

«Βαβέλ» η Χαριλάου Τρικούπη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλαπλές και αντικρουόμενες απόψεις για τον τρόπο, αλλά απόλυτη συμφωνία ως προς τον στόχο, πορεύονται έναντι του εγχειρήματος για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του κόμματος. Η πολυφωνία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον εδραιωμένη, ωστόσο οι πολλαπλές εκκρεμότητες ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου, λειτουργούν ανασταλτικά για την εκδήλωση ανοιχτής αμφισβήτησης των χειρισμών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι όσοι επικρίνουν τις κινήσεις του, διατηρούν πολύ σοβαρές διαφωνίες μεταξύ τους, κάτι που καθιστά τη συντονισμένη δράση τους ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Κοινό σημείο των περισσοτέρων (Κ. Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Ν. Ανδρουλάκης, κ.ά.) είναι η ανάδειξη των συμμετεχόντων στο ευρωψηφοδέλτιο από κάλπη. Τη συγκεκριμένη επιλογή φαίνεται πλέον να υιοθετούν, εκτός, βεβαίως, από τον κ. Βενιζέλο και οι «58». Περισσότερα για τη στάση ενόψει της Συνδιάσκεψης που θα γίνει στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενδεχομένως γίνουν γνωστά εντός των επόμενων ημερών, όταν οι κ. Βενιζέλος και Βούλγαρης συναντηθούν, όπως συμφωνήθηκε και στην τελευταία συνομιλία τους, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Μια δεύτερη, υφιστάμενη, συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αφορά τη μείωση των προσδοκιών για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, άπαντες στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου μιλούσαν για τους κινδύνους που θα μπορούσε να πυροδοτήσει το ενδεχόμενο πτώσης του ΠΑΣΟΚ κάτω από διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Οι συνθήκες, βεβαίως, μεταβλήθηκαν, έκτοτε, επί τα χείρω και πλέον οι εκτιμήσεις των συνεργατών και συνομιλητών του κ. Βενιζέλου κατεβάζουν τον πήχυ ενός «ικανοποιητικού», για τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αποτελέσματος, στο 8%. Γνωρίζοντας, προφανώς, ότι η δημοσκοπική πραγματικότητα είναι σαφώς χειρότερη, οι ενδοκομματικοί επικριτές του κ. Βενιζέλου, αποδίδουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απόπειρα προληπτικής διαχείρισης ενός πιθανού κακού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Στην πραγματικότητα ο κ. Βενιζέλος ισορροπεί ανάμεσα σε δύο διακριτές ομάδες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι κ. Ι. Μανιάτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Εύη Χριστοφιλοπούλου οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της σύμπραξης με τους «58» ως μια και μοναδική διέξοδο επιβίωσης της Κεντροαριστεράς ως τρίτου πόλου. Στη δεύτερη υπάρχουν πολλών και διαφορετικών αποχρώσεων στελέχη (Κ. Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Θ. Μωραΐτης, Ν. Ανδρουλάκης) τα οποία θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει υψηλότερες επιδόσεις εάν διατηρήσει την αυτονομία του.

Την τακτική να παραμένει μακριά από τις δημόσιες παρεμβάσεις που αφορούν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να υπηρετεί ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να συναντάται με πρώην και νυν στελέχη του κόμματος. Μάλιστα, οι συναντήσεις γίνονται πλέον στο Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου και όχι στο γραφείο της Βουλής, προκειμένου να μην γίνουν εύκολα γνωστές.

Η κακή κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται κατά τρόπο γλαφυρό και στο εσωτερικό της ομάδας των ευρωβουλευτών του. Οι αντιθέσεις που υπάρχουν στο εν Ελλάδι ΠΑΣΟΚ, έχουν μεταφερθεί και στις Βρυξέλλες. Την περασμένη Τετάρτη η κ. Αννυ Ποδηματά διοργάνωσε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες, όπου παρευρέθησαν οι κ. Τ. Γιαννίτσης και Μ. Ματσαγγάνης, παραπέμποντας ευθέως στους «58». Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ευρωβουλευτές όπως οι κ. Συλβάνα Ράπτη και Μαριλένα Κοππά.

Οι κ. Ράπτη και Κοππά έχουν μια πολύ σημαντική διαφωνία σχετικά με τη συζήτηση που έχει προκύψει εσχάτως για τη δυνατότητα ή όχι της ΔΗΜΑΡ να εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ). Η κ. Ράπτη, πιστή στην προεδρική γραμμή, τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

Από την πλευρά της κ. Κοππά (η οποία διατηρεί επαφές με τον κ. Κουβέλη) αναφέρουν ότι πουθενά στο καταστατικό του ΕΣΚ δεν υφίσταται πρόβλεψη για αποκλεισμό ενός κόμματος που επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εφόσον πληροί τις βασικές προϋποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή