Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ από την υποψηφιότητα Καρυπίδη

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ από την υποψηφιότητα Καρυπίδη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά γενικευμένης κρίσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν οι αντιδράσεις στην υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Θεόδωρου Καρυπίδη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οι αντισημιτικές, εθνικιστικές και φίλα προσκείμενες προς τη Χρυσή Αυγή αναρτήσεις στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών και αιτήματα ανάκλησης του χρίσματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται σκληρή κριτική για την επιλογή του. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου επρόκειτο το θέμα να συζητηθεί χθες, αναβλήθηκε για σήμερα, προκειμένου να γίνει με τη συμμετοχή του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος χθες βρισκόταν στην Κεφαλονιά.

Ταυτόχρονα, στην Κοζάνη μεταβαίνουν σήμερα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, και ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, Κ. Πουλάκης, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας του κόμματος, που αναμένεται να λάβει σχετικές αποφάσεις ώστε η όποια απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να έχει την κάλυψη των τοπικών κομματικών οργάνων. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης, πάντως, με ανακοίνωσή της χθες υπεραμύνθηκε της ορθότητας των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την επιλογή του εν λόγω υποψηφίου.

Πάντως, την επανεξέταση της υποψηφιότητας Καρυπίδη, την οποία ζήτησαν αρχικά δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην πλειοψηφία, η Μάνια Μπαρσέφσκι και ο Π. Λάμπρου, θέτει επιτακτικά, ενόψει τη σημερινής συνεδρίασης του οργάνου, και η «Αριστερή Πλατφόρμα», η οποία, εκμεταλλευόμενη το «ρήγμα» που δημιουργείται σε σχέση με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τις υποψηφιότητες, ζητεί επανεξέταση και του χρίσματος στον Οδ. Βουδούρη για την Πελοπόννησο και αναπομπή του θέματος εκ νέου στην Κεντρική Επιτροπή με ορισμό νέων υποψηφίων.

Βαρύ το κλίμα

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ και στην πλειοψηφία, και ενδεικτική των αντιδράσεων είναι η ανάρτηση του κ. Δ. Παπαδημούλη στο twitter: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως αντίθετος με κάθε μορφή ρατσισμού, άρα και με τον αντισημιτισμό. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται όλοι». Οι διαμαρτυρίες και οι ενστάσεις επικεντρώνονται σε «προχειρότητα» στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, η οποία αφήνει εκτεθειμένο σε επιθέσεις το κόμμα και δημιουργεί αρνητικό κλίμα για το σύνολο των υποψηφίων.

Το ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε την επιλογή Καρυπίδη, την οποία αποδίδει προσωπικά στον κ. Τσίπρα, «ως πρώτο δείγμα της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου». «Ακροδεξιοί, φιλοχρυσαυγίτες, αντισημίτες, ρατσιστές, όλοι τίθενται στην υπηρεσία του κ. Τσίπρα για να πάρει την εξουσία. Ας μην αυτοαποκαλούνται Αριστερά, γιατί δεν είναι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται μαθήματα σε θέματα που αφορούν τις αντιεθνικιστικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις του από τον κ. Βενιζέλο και την εναπομείνασα παρέα του», ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου.

Το ζήτημα, πάντως, προσέλαβε διεθνείς διαστάσεις, καθώς σε ανακοίνωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Commitee) αναφέρεται ότι «εξωφρενικές εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα προέρχονται όχι μόνο από τη Χρυσή Αυγή της Ακρας Δεξιάς, αλλά επίσης και από το Facebook του Θεόδωρου Καρυπίδη, που καταδεικνύει την Ακρα Αριστερά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή