Η κυβέρνηση να μη δεσμεύσει με νέο Μνημόνιο

Η κυβέρνηση να μη δεσμεύσει με νέο Μνημόνιο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα προσφυγής στις κάλπες έθεσε για άλλη μια φορά χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε οποιαδήποτε νέα συμφωνία για την οικονομία με τους εταίρους. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, σε χαιρετισμό που απέστειλε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «απερχόμενη» και συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τον λαό και τον τόπο με ένα νέο Μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία του. Οφείλει να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις χαρακτήρισε «τις πιο κρίσιμες στην ιστορία τους», καθώς μέσα από αυτές θα προκύψουν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως πρόσθεσε. Κάλεσε, δε, σε συγκρότηση ενός κοινωνικού κινήματος για την αλλαγή, καθώς, όπως είπε, «η Ευρώπη πρέπει να βγει –και θα βγει– από τη μεγάλη νύχτα του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Να βγει ξανά στο φως της Δημοκρατίας». Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, είπε ότι συμπυκνώνει το πολιτικό μήνυμα «η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει» και συμβολίζει τη συνύφανση ανάμεσα στο εθνικό και το ευρωπαϊκό, «ότι δηλαδή η αλλαγή στην Ελλάδα είναι αλληλένδετη με την αλλαγή στην Ευρώπη». Επανέλαβε τη θέση του για ένα ευρωπαϊκό «New Deal», προσθέτοντας ότι «η δική μας πολιτική δεν υπηρετεί την υφεσιακή λιτότητα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Υπηρετεί τη δημοκρατία, την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, την ανάπτυξη και τη συλλογική ευημερία».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά την πανηγυρική εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων για την Περιφέρεια και τους δήμους της Αττικής, το εσωκομματικό μέτωπο συνεχίζει να σιγοκαίει, καθώς η μειοψηφία παρακολουθεί με έντονο σκεπτικισμό τις επιλογές της ηγεσίας. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η επιλογή του κ. Τσίπρα, ως επικεφαλής ομάδας στελεχών του κόμματος, να συναντηθεί με τον κ. Οδ. Βουδούρη και άλλα στελέχη του πολιτικού φορέα «Κοινωνία Πρώτα». Η εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι τέτοιες συναντήσεις δεν μπορούν να γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των κομματικών οργάνων, με αποτέλεσμα να γνωστοποιούνται αιφνιδιαστικά και εκ των υστέρων. Τα στελέχη της επισημαίνουν, δε, καθώς από την πλευρά της πλειοψηφίας διαμηνύεται ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες συναντήσεις στο προσεχές μέλλον και με άλλους φορείς που φέρουν αντιμνημονιακό πρόσημο, ότι αυτή η στρατηγική δεν εντάσσεται στις συνεδριακές αποφάσεις, αφήνοντας αιχμές για αυθαιρεσία της ηγεσίας. Από την πλευρά της πλειοψηφίας απαντούν ότι η προχθεσινή συνάντηση εντάσσεται σε συγκεκριμένη επιλογή αναζήτησης συμμαχιών, στο πλαίσιο της οποίας έχουν προηγηθεί και άλλες, όπως αυτή με την «Κοινωνική Συμφωνία» της κ. Λούκας Κατσέλη ή με πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι δεν έχει τεθεί επισήμως σε κανένα όργανο θέμα αμφισβήτησης αυτής της στρατηγικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή