Ανυποχώρητη η ΤτΕ για την έκθεση της BlackRock

Ανυποχώρητη η ΤτΕ για την έκθεση της BlackRock

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένα περιθώριο για υποχώρηση στο ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών δεν άφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γεώργιος Προβόπουλος. Tο ύψος τους θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως δήλωσε κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης, η ΤτΕ ολοκλήρωσε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, υιοθετώντας μια συντηρητική προσέγγιση για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της.

Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία. Εκεί επιβεβαιώθηκε η διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών στο ζήτημα του υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών. Η απόσταση των δύο πλευρών αφορά τη λογιστική απεικόνιση των δυνητικών ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως έχουν προσδιοριστεί από την BlackRock, διαφορά που οδηγεί σε μια απόκλιση περίπου 2 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες στη ζώνη των 6 δισ. ευρώ και η τρόικα στα 8 δισ. Το δημοσίευμα των FT που προκάλεσε -στιγμιαία- σοκ στην Αθήνα καθώς υποστήριζε ότι το ΔΝΤ υπολόγιζε τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 20 δισ. δεν φαίνεται να έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Ωστόσο η ΤτΕ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι το stress test έχει πραγματοποιηθεί με τη δέουσα επιμέλεια, υπογραμμίζοντας ότι ως εθνική εποπτική αρχή δεν μπορεί να συναινέσει σε κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες δεν εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία. Με την αναλυτική δημοσίευση της έκθεσης και της μεθοδολογίας που εφαρμόστηκε, σημείωσαν πηγές της ΤτΕ, όλοι θα μπορούν να κρίνουν τα αποτελέσματα εκ του ασφαλούς.

Τα αποτελέσματα του stress test των τραπεζών υπολογίζεται ότι θα ανακοινωθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 7 Μαρτίου από την ΤτΕ, μετά περίπου δίμηνη καθυστέρηση. Οπως σημείωσε ο κ. Προβόπουλος στην τρέχουσα άσκηση, η BlackRock αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ εκτίμησε και τις ανάγκες για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Επιπλέον, αυτή τη φορά, η ΤτΕ χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild.

Οπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank, στα 2 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα των 500 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ηδη υπάρχουν διαβουλεύσεις ώστε να ζητηθεί από την τρόικα επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου.

Η Eurobank, πάντως, μόλις ψηφιστεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο να συγκεντρώσει μέχρι τις αρχές Απριλίου τα απαραίτητα κεφάλαια. Μεγάλο μέρος της αύξησης θα καλυφθεί από ξένους στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι ήδη έχουν συμφωνήσει με τη διοίκηση της τράπεζας. Πηγές της Εθνικής Τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και θα καλύψει τις όποιες ανάγκες της με έμμεσες ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή