Νέο ραντεβού για διαθεσιμότητα και απολύσεις

Νέο ραντεβού για διαθεσιμότητα και απολύσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ίδιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο θέμα του Δημοσίου και μετά τη χθεσινή, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας και όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει και νέο «ραντεβού» τα προσεχή εικοσιτετράωρα.

Σημείο αιχμής της διαπραγμάτευσης στο θέμα του Δημοσίου παραμένει η διαδικασία της κινητικότητας και η μορφή υπό την οποία θα διεξαχθεί το 2014, αλλά και οι απολύσεις για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως δηλώσει δημοσίως ότι «σταματούν το 2014». Ως προς τους υπολειπόμενους 4.000 «διαθέσιμους» για τη συμπλήρωση των συνολικά 25.000 που αφορούν το 2013, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι «θα καλυφθούν εντός του Μαρτίου από το υπουργείο Εσωτερικών», ενώ εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, «υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Ως προς την κινητικότητα για το 2014, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί ως «εργαλείο καλύτερης αξιοποίησης του προσωπικού», αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από τις απολύσεις. Ως προς τις απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται ανένδοτος στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού για το 2015, όπως ζητεί η τρόικα. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη στην «Κ», απολύσεις θα υπάρξουν εφόσον αυτές είναι αναγκαίες για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου. «Οι επίορκοι θα συνεχίσουν να απολύονται, ενώ εάν εντοπιστούν οργανισμοί οι οποίοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης, θα καταργηθούν». 

Αναπάντητο παραμένει το αίτημα της ελληνικής πλευράς και στο θέμα των συμβασιούχων που έχουν τεθεί εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί να συνυπολογιστούν στις απολύσεις, ωστόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έχουν αποφανθεί επί του παρόντος.

Σημείο σύγκλισης

Μοναδικό σημείο συμφωνίας, μέχρι στιγμής, αποτελεί το σκέλος που αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών ενέκριναν τις μεταβολές που προωθούνται στο σύστημα επιλογής διευθυντών, στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στην αντικατάσταση των μετατάξεων με κινητικότητα.

Χθες, εξάλλου υπήρξαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς και εκπροσώπους ελληνικών αρχών. Το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης είχε διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο των συναντήσεων ήταν κυρίως το μοντέλο που θα εφαρμοστεί από το 2015 για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Πάντως, οι δύο πλευρές έχουν ένα μεγάλο ανοικτό μέτωπο, που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, χθες, η τρόικα είχε συνάντηση και με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα. Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι δεν υπάρχει συμφωνία σε κάποιο, τονίζοντας ότι η τρόικα ζητεί την κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων. Διευκρίνισε, όμως, ότι «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε low και high cost».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, με υψηλόβαθμο στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου να δηλώνει πως η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει εάν αποδέχεται το πακέτο μείωσης ενεργειακού κόστους προς τις μεγάλες βιομηχανίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ δείχνει να αποδέχεται τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τη Μικρή ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή