Σαμαράς: «Μετριοπάθεια από την Ε.Ε. στην Ουκρανία»

Σαμαράς: «Μετριοπάθεια από την Ε.Ε. στην Ουκρανία»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την ανάδειξη του μετριοπαθούς ρόλου που δύναται να διαδραματίσει η Ευρώπη στην κρίση της Ουκρανίας υπογράμμισε ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά τις επαφές που είχε και σε δηλώσεις που έκανε χθες στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την Ουκρανία, πριν αφιχθεί το βράδυ στο Δουβλίνο για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο χθες εξέλεξε νέο πρόεδρό του τον μέχρι τώρα επικεφαλής της Ομάδας του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζόζεφ Ντολ.

«Εχουμε μια κρίση να διαχειριστούμε και η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει τον μετριοπαθή, κατευναστικό της ρόλο», τόνισε ο κ. Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ε.Ε., δίνοντας το στίγμα της ελληνικής κυβέρνησης που επιλέγει να τηρεί διακριτικές αποστάσεις από τη γραμμή αντιπαράθεσης που φάνηκαν να υποστηρίζουν κάποιοι στην Αθήνα.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο και του συνεδρίου του ΕΛΚ, στο οποίο προσκλήθηκαν και μίλησαν τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο και Βιτάλι Κλίκσο, που έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους συνέδρους.

Μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται για την ενωμένη Ευρώπη σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη σημασία της ισχυρής παρουσίας του ΕΛΚ, ενώ εξήρε την πολυετή προσφορά του προκατόχου του, Βίλφριντ Μαρτένς, που απεβίωσε τον περασμένο Οκτώβριο.

Στη σημερινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του ΕΛΚ θα εκλεγεί ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς για την ηγεσία της Κομισιόν, με το αποτέλεσμα να περιγράφεται ως αβέβαιο, καθώς οι δύο υποψήφιοι, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο Γάλλος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη.

Ο κ. Σαμαράς και η Αγκελα Μέρκελ είναι οι κεντροδεξιοί ηγέτες που πρότειναν τον κ. Γιουνκέρ, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός της Κύπρου. Τον κ. Μπαρνιέ πρότεινε εκτός της Γαλλίας και η Ουγγαρία. Ο μέχρι πρότινος τρίτος υποψήφιος, πρώην πρωθυπουργός της Λεττονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση του χρίσματος, γνωστοποιώντας την υποστήριξή του προς τον κ. Γιουνκέρ. Χθες, στο περιθώριο του συνεδρίου, οι δύο μονομάχοι είχαν συνεχείς επαφές και παρότι στην αρχή όλα συνηγορούσαν υπέρ μιας εύκολης επικράτησης του πρώην προέδρου του Eurogroup, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί χθες το βράδυ στους διαδρόμους του συνεδριακού κέντρου του Δουβλίνου έδειχνε ότι η σημερινή εκλογή δεν θα είναι απλή υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή