Εκλογικά διλήμματα από Τσίπρα

Εκλογικά διλήμματα από Τσίπρα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα διλημματικό χαρακτήρα προσέδωσε στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του, χθες, σε σύσκεψη των οργανώσεων και στελεχών του κόμματος που προέρχονται από την Αττική, με αντικείμενο την προετοιμασία για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε τα –κατά τον ίδιο– κρίσιμα διλήμματα που, όπως είπε, θα πρέπει να απαντηθούν στον δρόμο προς τις εκλογές: Τι έγινε με την Ελλάδα, πέτυχε ή όχι το Μνημόνιο; Δικαιούται η Ελλάδα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από αυτήν της απάνθρωπης λιτότητας; Πρέπει η κάλπη της 25ης Μαΐου να δικαιώσει την κ. Μέρκελ και την πολιτική της; Δικαιούται ή όχι η Ελλάδα να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο; Οπως είπε, οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα καθορίζουν με σαφήνεια τι θα επιλέξει να ψηφίσει καθένας από τους πολίτες, εάν θα υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές που έγιναν ή θα στηρίξει ένα διαφορετικό δρόμο που το κόμμα του υπόσχεται ότι μπορεί να ακολουθήσει.

Από την ομιλία του κ. Τσίπρα είναι σαφής η επιδίωξή του να προσδώσει χαρακτηριστικά πόλωσης στις εκλογές, χωρίς να αφήνει περιθώρια τρίτων επιλογών. Μίλησε για «δύο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων», το ένα που έχει κυβερνήσει τη χώρα και «είναι υπεύθυνο γι’ αυτό που ζούμε» και το άλλο «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο προσδιόρισε ως «τη δύναμη που προσβλέπει στο αύριο». Ηταν, δε, ιδιαίτερα επικριτικός έναντι νέων πολιτικών σχηματισμών όταν είπε ότι «εμάς δεν μας γέννησε η τηλεοπτική δημοκρατία και δεν μας κανάκεψαν οι μεγιστάνες της διαπλοκής και του πλούτου. Δεν είμαστε σπορά της τύχης ούτε υβρίδια του σάπιου συστήματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαπατήσει τους πολίτες στήνοντας ένα δεύτερο success story, με βασικά χαρακτηριστικά την παρουσίαση και διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος και μια «στημένη», όπως τη χαρακτήρισε, έξοδο στις αγορές, ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι τις εκλογές θα ακολουθήσει ένα τρίτο Μνημόνιο.

Κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του, απέναντι σε αυτή την τακτική, να απαντήσουν με μαχητικότητα, «με ψυχραιμία, ήρεμη δύναμη και βεβαιότητα νίκης». Αναφορικά με τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και την προεκλογική εκστρατεία, προσδιόρισε το περιεχόμενό τους ως «ένα πρόπλασμα, μια ισχυρή ένδειξη για το πώς καταλαβαίνουμε όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την εξουσία», ενώ για το ευρωψηφοδέλτιο, είπε ότι θα εκφράζει «εκείνους που υποφέρουν από την κρίση, αλλά και εκείνους που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τη γνώση, την επιρροή, το κύρος τους για την υπόθεση της ανατροπής και της αλλαγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή