Θέμα κατάργησης των ωριμάνσεων στα εργασιακά

Θέμα κατάργησης των ωριμάνσεων στα εργασιακά

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό ζητεί η τρόικα, διαμορφώνοντας από τώρα την ατζέντα των αλλαγών που θα συνοδεύσουν, ενδεχομένως, την επόμενη επικαιροποίηση του Μνημονίου. Ηδη τις τελευταίες ημέρες κι ενώ παρέμενε στα ανοικτά θέματα η διάσταση τρόικας – κυβέρνησης για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τέθηκε και ζήτημα κατάργησης των ωριμάνσεων (τριετιών) που παραμένουν παγωμένες. Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα κατάργησης των ωριμάνσεων. Κυρίως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ επιμένουν στην άποψη ότι ο υφιστάμενος κατώτατος μισθός (των 586,08 ευρώ για τον νεοπροσλαμβανόμενο και χωρίς προϋπηρεσία) πρέπει να είναι καθαρός, χωρίς επιδράσεις από προσαυξήσεις επιδομάτων που σχετίζονται με την προϋπηρεσία. Υπενθυμίζεται ότι θέμα της κατάργησης των ωριμάνσεων είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης το 2012, με το ΔΝΤ να επιμένει πως η διατήρηση των προσαυξήσεων για κάθε τριετία που διανύει ο εργαζόμενος συνιστά ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, στη λήξη της διαπραγμάτευσης για τον μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, το υπουργείο Εργασίας είχε προβάλει ως διαπραγματευτική επιτυχία της ελληνικής πλευράς το πάγωμα των ωριμάνσεων για τους παλαιούς εργαζομένους που έχουν ήδη ενσωματώσει τις προσαυξήσεις στους μισθούς.

Ομως, τι σημαίνει η κατάργηση των ωριμάνσεων; Σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος άνω των 25 ετών, με 9 χρόνια προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη και με μισθό στα κατώτατα επίπεδα, μπορεί να απολέσει όλο το επίδομα που λαμβάνει για τις δύο τριετίες, χάνοντας τουλάχιστον 175 ευρώ μηνιαίως (για κάθε τριετία 58,61 ευρώ αύξηση κάθε χρόνο) και μάλιστα χωρίς να απαιτείται επιχειρησιακή σύμβαση. Η διεύρυνση της ατζέντας για νέες παρεμβάσεις στο εργασιακό θα περιλαμβάνει και δομικά ζητήματα, που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό και την κάλυψη της «τρύπας», η οποία θα διευρυνθεί από την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες). Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες η τρόικα επέμεινε η μείωση του 3,9% να είναι καθαρά υπέρ της εργοδοτικής εισφοράς και να μη γίνει 1% μείωση και από την εισφορά των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά το θέμα των αλλαγών στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, η κατάληξη και της χθεσινής πολύωρης συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την τρόικα ενισχύει την εικόνα ότι οι υφιστάμενες διαφορές δεν είναι θεμελιώδεις.

Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται το αίτημα της τρόικας να προωθηθεί με νομοθετική παρέμβαση η κατάργηση του υπουργικού βέτο στα αιτήματα περί ομαδικών απολύσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενώ η τρόικα, όπως δήλωσε χθες ο κ. Γ. Βρούτσης, εμμένει στην κατάργηση του υπουργικού βέτο. Ωστόσο, ήδη η σχετική ευθύνη του υπουργού έχει μεταβιβαστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και στον εκάστοτε γενικό γραμματέα ο οποίος προΐσταται του ΑΣΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ευθύνη μεταβιβάζεται στην κ. Αν. Στρατινάκη, η οποία, όπως προκύπτει και από πρόσφατη υπουργική απόφαση, αποκτά πολλές νέες αρμοδιότητες και εξουσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή