Δημόσιο: Διαφωνία για τις απολύσεις

Δημόσιο: Διαφωνία για τις απολύσεις

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαθεσιμότητα και απολύσεις παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στον χώρο του Δημοσίου, ενώ το μόνο σημείο στο οποίο επί του παρόντος έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι ο τομέας των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και των πιστωτών είναι πυρετώδεις, αλλά, όπως διαφαίνεται, αδιέξοδες, καθώς οι τελευταίοι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για συνέχιση των απολύσεων και το 2015.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως δηλώσει δημοσίως ότι «οι απολύσεις σταματούν το 2014», ενώ έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης της κινητικότητας, πλήρως αποσυνδεδεμένης, όμως, από τις απολύσεις.

Βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η κινητικότητα να συνεχιστεί και να αποτελέσει ένα «μόνιμο εργαλείο καλύτερης αξιοποίησης του προσωπικού». Στο ζήτημα των απολύσεων ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ανένδοτος στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού για το 2015, ωστόσο, όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απολυθούν επίορκοι, ακατάλληλοι ή δεν θα καταργηθούν φορείς και οργανισμοί που δεν έχουν λόγο ύπαρξης».

Ζήτημα έχει δημιουργηθεί και με τους υπολειπόμενους 4.000 «διαθέσιμους» για τη συμπλήρωση του συνολικού αριθμού των 25.000, για τους οποίους είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση για το 2013. Ο αριθμός αυτός επρόκειτο να προέλθει βάσει αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης από τους ΟΤΑ, ωστόσο η καθυστέρηση στην αξιολόγηση και την εφαρμογή της ενδοδημοτικής κινητικότητας, σε συνδυασμό με τις δημοτικές εκλογές, δημιούργησαν «εμπλοκή» στην εκπλήρωση της υποχρέωσης. Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι «τελικώς ο αριθμός θα καλυφθεί μέχρι τα τέλη του μηνός από το υπουργείο Εσωτερικών», ενώ, όπως διευκρινίζουν, σε αντίθετη περίπτωση «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή