Προσπάθεια σε δύο άξονες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την εικόνα μιας Ελλάδας που, έστω και με καθυστέρηση, αρχίζει να επιτυγχάνει τους στόχους της και εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης, εξέπεμψε ο Αντώνης Σαμαράς στις επαφές που είχε στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, αλλά και στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των συνέδρων.

Καθώς η Ε.Ε. εξέρχεται διστακτικά από την κρίση –με την Ιρλανδία να έχει βγει από το μνημόνιο και την Πορτογαλία να ακολουθεί πιθανώς τον Μάιο– ο Ελληνας πρωθυπουργός προσδοκά στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας και στο εσωτερικό. Στόχος του να αποκομίσει οφέλη με τη μορφή θετικών εξελίξεων στις αγορές και δηλώσεων επιβράβευσης από σημαντικούς εταίρους, και στην πορεία, η εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, κάτι που ενδιαφέρει και τους εταίρους της Ν.Δ. στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Μάλιστα, σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «δεν θα αφήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να πλήξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Στην προσπάθεια που καταβάλλει στον διπλό άξονα εσωτερικού και εξωτερικού, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε το προηγούμενο τριήμερο ένθερμους υποστηρικτές τον μεγάλο νικητή των εκλογών του ΕΛΚ, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και τον νυν πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι εξήραν δημόσια το έργο του.

Ο κ. Σαμαράς επενδύει στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, κάτι που προκύπτει και από την απόφασή του να τον προτείνει, μαζί με την Αγκελα Μέρκελ, ως υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Γιουνκέρ επικράτησε του Γάλλου επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, με 382 ψήφους υπέρ έναντι 245 κατά.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι ενώ πριν από μερικά χρόνια όλοι προέβλεπαν πως η Ελλάδα θα αποχωρούσε από το ευρώ, τελικά όχι μόνο παραμένει μέλος της Ευρωζώνης αλλά και προεδρεύει της Ενωσης, ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά η Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα.

Είναι σαφές ότι η προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα περιλαμβάνει και πάλι το «ευρωπαϊκό χαρτί» και θα κληθούν να «συνεισφέρουν» οι κεντροδεξιοί ομόλογοι του κ. Σαμαρά, τόσο από τις χώρες του Βορρά, όσο και από αυτές του Νότου, σε διαφορετικό ρόλο ο καθένας.

Σε αυτό το πλαίσιο η σημαντικότερη διμερής συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στο Δουβλίνο (απ’ όπου επέστρεψε ασθενής με λοίμωξη του αναπνευστικού) ήταν αναμφισβήτητα με την Αγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την ολοκλήρωση των οποίων τίθεται πλέον ως νέος χρονικός ορίζοντας το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου. Πάντως, ο κ. Σαμαράς, ενθαρρυμένος από τη συνεχιζόμενη μείωση των spreads, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του στόχου για επιστροφή στις αγορές το προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή