Πορεία προς την περιφέρεια από Αλ. Τσίπρα

Πορεία προς την περιφέρεια από Αλ. Τσίπρα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενίσχυση της δημόσιας παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά το τέλος Μαρτίου, καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, θα πυκνώσει τις ομιλίες του και τις επισκέψεις του σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα επιχειρήσει η Κουμουνδούρου να διαλύσει τα «σύννεφα» που συγκεντρώνονται πάνω από το κόμμα, με δεδομένη τη στασιμότητα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας στον χαρακτήρα δημοψηφίσματος που έχει προσδώσει στις ευρωεκλογές, επιζητά την κινητοποίηση του συνόλου του κόμματος, προκειμένου το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι τέτοιο, ώστε να δρομολογήσει εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές και, κατά τη βεβαιότητα που υιοθετούν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου προεξοφλεί ότι η κάλπη της 25ης Μαΐου θα δώσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει δυναμική αύξησης των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις και διεύρυνσης της «ψαλίδας» με τη Ν.Δ. Θεωρούν, δε, ότι για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα πρέπει το κόμμα τους να κατακτήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 30% με διαφορά τουλάχιστον 5 μονάδων από τη Ν.Δ.

Η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται και στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οταν τον περασμένο μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, υπήρχε αισιοδοξία ότι το κόμμα ξεκινά έχοντας σχεδόν σίγουρη την πρώτη θέση σε 5 περιφέρειες, ανάμεσά τους και η περιφέρεια Αττικής, και με πολύ καλές προοπτικές να κερδίσει μία ακόμη, αποτέλεσμα που θα θεωρείτο μεγάλη επιτυχία. Λίγο καιρό μετά, οι εκτιμήσεις είναι λιγότερο αισιόδοξες, γεγονός που αυξάνει τις εσωκομματικές εντάσεις. Και μπορεί να έχει επιτευχθεί στο κόμμα ανακωχή μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν συγκεκριμένες υποψηφιότητες, όμως όλοι γνωρίζουν ότι την επομένη των εκλογών, εφόσον το αποτέλεσμα σε επίπεδο αυτοδιοικητικό είναι κατώτερο των προσδοκιών και εκτιμήσεων, η σύγκρουση θα επανακάμψει με εξαιρετική σφοδρότητα.

Η συζήτηση που εκ νέου ανοίγει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι για το θέμα των συμμαχιών – συνεργασιών, της διεύρυνσης, όπου, κυρίως για λόγους κατασίγασης των εσωκομματικών παθών, καταγράφονται καθυστερήσεις. Η πλειοψηφία επιμένει στη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης, θεωρώντας, μάλιστα, ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά του το κόμμα. Δεν λείπουν, μάλιστα, οι φωνές που επιμένουν ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όσο δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες και δεν γίνονται βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, οι όποιες σκέψεις και συζητήσεις χάνουν τη δυναμική τους. Οι υπέρμαχοι της διεύρυνσης προς το κέντρο εκτιμούν, μάλιστα, ότι η εμφάνιση  νέων πολιτικών σχηματισμών, όπως  το «Το Ποτάμι», ευνοείται από την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση του  ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί αποτελεσματικά  προς το κέντρο  και θεωρούν  ότι περαιτέρω καθυστέρηση  μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την  πλήρη κατάρρευση της στρατηγικής  αμφίπλευρης διεύρυνσης, καθώς  οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή και  συνεργασία είναι  πιθανό να στραφούν προς άλλα σχήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν επίσπευση των κινήσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα. Η επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης να αποτυπωθεί με σαφήνεια στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, με τη συμμετοχή σε αυτό προσώπων που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα τόσο προς το κέντρο, όσο και προς τις δυνάμεις προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή