Χωρίς δικαίωμα άδειας για 10 έτη οι τρομοκράτες

Χωρίς δικαίωμα άδειας για 10 έτη οι τρομοκράτες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμηρός κατά της Χρυσής Αυγής και εμφανώς ενοχλημένος από τα σενάρια συγχώνευσης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Αθανασίου τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ στον Δομοκό, την κατάργηση των αδειών για υπόδικους ή κατάδικους για πράξεις τρομοκρατίας, την εφαρμογή του συστήματος γεωεντοπισμού των κρατουμένων (βραχιολάκι) και τις ευνοϊκές διατάξεις για καταχραστές του Δημοσίου που επιστρέφουν χρήματα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «αστειότητες» τις δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών της Χ.Α. οι οποίοι καταγγέλλουν πολιτική δίωξη σε βάρος τους. «Πρόκειται για αστειότητες. Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Τα περί πολιτικής δίωξης λέγονται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθεια. Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί, να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες. Γιατί δεν το κάνουν; Αλλο ζήτημα είναι αν η Χ.Α. αποτελεί εν συνόλω εγκληματική οργάνωση και άλλο αν η εγκληματική οργάνωση δρα μέσα στο πλαίσιο της Χ.Α.» είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε εν είδει ερωτήματος: «Γιατί να κρατείται κάποιος πολίτης που εγκληματεί και όχι ο βουλευτής;».

Ο κ. Αθανασίου με αφορμή τις διαρροές που αφορούν συγχώνευση του χαρτοφυλακίου του με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε τους διακριτούς ρόλους της Δικαιοσύνης. «Σε καμία χώρα δεν ισχύει αυτό. Σε κάποιες χώρες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συγκυρία θα πρέπει να υπάρχουν και τα δύο υπουργεία». Ο υπουργός απέκρουσε τις επιθέσεις περί «απελευθέρωσης από τους δικαστές όσων συλλαμβάνουν οι διωκτικές αρχές», όπως και τα σχόλια για «κράτος δικαστών», λόγω των τελευταίων αποφάσεων της Δικαιοσύνης και των υψηλών εγγυήσεων που επιβάλλονται σε κάποιες περιπτώσεις. «Εγγυώμαι την ανεξαρτησία των δικαστών. Μάλιστα μετά την εντολή του πρωθυπουργού που τους ζήτησε να μη χαρίζονται σε κανέναν, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» είπε, επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι δικαστές θέλουν να φτιάξουν κράτος δικαστών».

Tα νομοθετήματα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με κορυφαία αυτή για τη δημιουργία, μέχρι αρχές Απριλίου, φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό και την κατάργηση των αδειών όσων κατηγορούνται ή εκτίουν ποινή για πράξεις τρομοκρατίας, όσων βαρύνονται με το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίες, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και για όσους χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως επικίνδυνοι και έχουν καταδικαστεί σε τουλάχιστον δεκαετή κάθειρξη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι υπόδικοι για τα συγκεκριμένα αδικήματα θα κρατούνται 10 χρόνια στις φυλακές τύπου Γ, χωρίς δικαίωμα άδειας, ενώ μετά τα 10 χρόνια θα επανεξετάζεται η κράτηση και θα υπάρχει δικαίωμα ανανέωσης ανά διετία. Οσοι κρίνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνοι θα κρατούνται για τέσσερα χρόνια στις συγκεκριμένες φυλακές και η κράτησή τους θα μπορεί να παρατείνεται ανά διετία. Και αυτή η κατηγορία θα στερείται δικαιώματος αδείας, ενώ για όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχει ειδικό καθεστώς επικοινωνίας με τους συγγενείς τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν την «ποινική συνδιαλλαγή», το γνωστό ενέχυρο το οποίο αφορά όσους βαρύνονται με οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου. Εφόσον επιστρέψουν τα χρήματα στο Δημόσιο θα τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης, ενώ σε περίπτωση απαλλαγής τους θα επιστρέφονται άτοκα. Από τις ευνοϊκές διατάξεις εξαιρούνται υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς κ.λπ.

Επίσης, το υπουργείο επεκτείνει πιλοτικά το «βραχιολάκι» και σε 60 πάσχοντες από βαριά χρόνια νοσήματα, θα δημιουργηθεί νέα πτέρυγα χωρητικότητας 100 ατόμων στον Κορυδαλλό για οροθετικούς, ενώ συζητείται η ένταξη του νοσοκομείου των φυλακών στο ΕΣΥ και η χρήση πτέρυγας του νοσοκομείου Παπανικολάου για τη νοσηλεία κρατουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή