Ελιά: Λίστα με πρωτοκλασάτους

Ελιά: Λίστα με πρωτοκλασάτους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση επιστράτευσης όλων των στελεχών πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ, ώστε το ευρωψηφοδέλτιο να αποτελείται από πρόσωπα υψηλής αναγνωρισιμότητας για τον μέσο ψηφοφόρο του κόμματος, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χαριλάου Τρικούπη. Πιθανή αποτυχία της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές θα σημάνει, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών στο ΠΑΣΟΚ, την απαξίωση όλων των προσώπων είτε πρόκειται για «βενιζελικούς» ή «παπανδρεϊκούς» είτε για στελέχη με άλλες απόψεις. Ως εκ τούτου, από το περιβάλλον του κ. Ευ. Βενιζέλου βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να πεισθούν να κατέλθουν υποψήφιοι πρόσωπα από όλες τις τάσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας πιέζεται η κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία διατηρεί μια υψηλή βάση δημοφιλίας, καθώς επίσης και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης που τους τελευταίους μήνες έχει πολύ κακές σχέσεις με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά την αποστασιοποίηση του κ. Γ. Παπανδρέου από τις ενδοκομματικές εξελίξεις, ζήτημα παραμένει αν θα καταστεί εφικτή η συμφωνία με κάποιο από τα «παπανδρεϊκά» στελέχη. Αν και εξακολουθούν να συζητούνται τα ονόματα των κ. Π. Γερουλάνου και Γ. Πεταλωτή, οι διαπραγματεύσεις με την πάλαι ποτέ «παπανδρεϊκή» πτέρυγα αποδεικνύονται μάλλον δύσκολες, καθώς τα στελέχη τα οποία εντάσσονται στη συγκεκριμένη ευρεία ομάδα δεν συμφωνούν κατ’ ανάγκη μεταξύ τους.

Σίγουρες πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου και Κυρ. Πιερρακάκη, ενώ εκ νέου υποψήφια θα είναι και η κ. Συλβάνα Ράπτη. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο κ. Θ. Τσίκας, ενώ ενδέχεται να περιληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο και οι κ. Εύα Καϊλή και Βασιλική Σουλαδάκη.

Από τους υπόλοιπους σχηματισμούς που συμμετέχουν στην «Ελιά», οι υποψήφιοι θα είναι μάλλον πρόσωπα με μικρή αναγνωρισιμότητα, με εξαίρεση τον κ. Ν. Μπίστη, ο οποίος έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Από το κόμμα του κ. Ανδρ. Λοβέρδου θα κατέλθουν πιθανότατα ο στενός συνεργάτης του κ. Ευθ. Καρδαράς, καθώς επίσης και οι κ. Δ. Καρέλας και Ν. Τσολακίδης. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το όνομα του υφυπουργού Παντελή Καψή.

Το δυσάρεστο σενάριο

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πυκνώνουν οι συζητήσεις περί του τι θα συμβεί αν επικρατήσει το δυσάρεστο σενάριο, δηλαδή αν η «Ελιά» δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει κάποιο ποσοστό που θα την καταστήσει έναν βιώσιμο σχηματισμό. Μετά τον κ. Κ. Σκανδαλίδη, χθες ακόμη ένας βουλευτής, ο κ. Μιχ. Κασσής, τάχθηκε (Action 24) υπέρ της πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κινούνται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Ωστόσο, οι περισσότεροι στην «Ελιά», τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στους υπόλοιπους σχηματισμούς, εκτιμούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθούν τα τελικά ποσοστά. Θεωρούν ότι αφενός τα διλήμματα που θα τεθούν μετά το Πάσχα θα αυξήσουν την πίεση, ενώ εκτιμούν ότι πιθανά θετικά αποτελέσματα υποψηφίων της Κεντροαριστεράς, στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (18 Μαΐου), θα μπορούσαν να μεταφέρουν ψηφοφόρους προς την «Ελιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή