Προς σύγκλιση για διαθεσιμότητα, απολύσεις

Προς σύγκλιση για διαθεσιμότητα, απολύσεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε «τροχιά σύγκλισης», αλλά με «ανοικτά» τα μείζονα ζητήματα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικαε και και κυβέρνησης για τα θέματα του Δημοσίου.

Μετά δεκαπέντε ημέρες αλλεπάλληλων συναντήσεων μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκπροσώπων των πιστωτών, οι οποίες κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο, έχει επιτευχθεί συμφωνία σε «δευτερεύοντα» ζητήματα, όπως είναι η ολοκλήρωση της κινητικότητας του 2013 και ο εξορθολογισμός των απολαβών (επιδόματα κ.λπ.) των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο «στον αέρα» βρίσκονται το καθεστώς της κινητικότητας και πώς αυτή θα διεξαχθεί για το 2014, καθώς και οι ζητούμενες από την τρόικα απολύσεις για το 2015. Ως φαίνεται, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε «κεντρικό πολιτικό επίπεδο». Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, «τα ζητήματα αυτά θα κριθούν οριστικά στη συνολική διαπραγμάτευση και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο».

Μείζον ζήτημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αποτελούν οι απολύσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σχέδιο για τη συμπλήρωση του αριθμού των 11.000 απολύσεων που προβλέπονται για το 2014, ωστόσο εμφανίστηκε κάθετος στη μη ανάληψη δέσμευσης για συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων για το 2015. Οπως έχει αλλεπάλληλα δηλώσει ο ίδιος, θα υπάρξουν απολύσεις και την προσεχή χρονιά, οι οποίες θα προέρχονται από επιόρκους, πλαστά πιστοποιητικά και από καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων. Τις θέσεις του αυτές επανέλαβε και στην τρόικα, απορρίπτοντας αίτημα των πιστωτών για 2.000 απολύσεις τους πρώτους μήνες του 2015.

Η διαδικασία της διαθεσιμότητας και οι όροι υπό τους οποίους θα διεξαχθεί για το 2014 αποτελούν το δεύτερο σημείο «τριβής», καθώς ζητούμενο από την τρόικα είναι η συνέχισή της, ως έχει, το 2014. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης της κινητικότητας εν είδει «εργαλείου για τη διαχείριση του προσωπικού», ωστόσο δεν επιθυμεί την πλήρη αποσύνδεσή της από τις απολύσεις. Κατά πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένος αριθμός διαθεσίμων για το 2014, ωστόσο το θέμα, δεδομένου ότι είναι άρρηκτα συνυφασμένο επί του παρόντος και με τις ζητούμενες για το 2015 απολύσεις, παραμένει ανοικτό.

Ως προς τις υπολειπόμενες από το 2013, 4.000 διαθεσιμότητες, η τρόικα έκανε δεκτό το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο προβλέπει ότι αυτές θα προκύψουν από τα ασφαλιστικά ταμεία (περίπου 1.000) και οι υπόλοιπες από τους δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή