Μετωπική με φόντο την τρόικα

Μετωπική με φόντο την τρόικα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα για να εξέλθει από την κρίση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση για «μαγείρεμα» στοιχείων όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την προοπτική εξόδου στις αγορές και «στημένο παιχνίδι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε τα δύσκολα μέτρα να μεταφερθούν για μετά τις ευρωεκλογές, οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης οξύνονται, σκιαγραφώντας το έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον, εντός του οποίου θα δοθεί η μάχη για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Η κυβέρνηση προσδίδει στις αποφάσεις του επόμενου διαστήματος χαρακτήρα κρίσιμων διλημμάτων για τη χώρα, επί των οποίων όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει την οδό της σαφούς και διακριτής αποστασιοποίησης από τις αποφάσεις αυτές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εμφανίσθηκε χθες (ΑΝΤ1) αγανακτισμένος «με τις θεωρίες συνωμοσίας του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέροντας ότι αυτά που ακούγονται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ξεπερνούν κάθε λογική». Επιτέθηκε, δε, προσωπικά στον κ. Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας, με προφανείς και απαράδεκτες σκοπιμότητες». Την αντίδραση του κ. Κεδίκογλου προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Τσίπρα σε συνέντευξή του (Real News) σε «δημιουργική λογιστική» σχετικά με το πλεόνασμα και σε «στημένη, θεατρική έξοδο στις αγορές, με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα του αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη». Στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε έντονα και το ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας υπονομεύει πια ανοιχτά τη χώρα του και την προοπτική εξόδου από την κρίση. Είναι ανίκανος να παρουσιάσει προτάσεις και να δώσει προοπτική. Επενδύει στην καταστροφή».

«Εντολοδόχοι δανειστών»

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αναφερόμενος σε «εντολοδόχους των δανειστών και καταστροφείς της χώρας» που «έχουν το θράσος να μιλούν για έξοδο από την κρίση, καθώς και την αυταπάτη ότι μπορούν να πείσουν κανέναν αφελή». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημ. Παπαδημούλης, απαντώντας στην κατηγορία για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας (Real Fm) δήλωσε ότι «τις προεκλογικές κομπίνες και τη “μαϊμού” έξοδο στις αγορές δεν έχουμε κανένα λόγο να τις συνδράμουμε», μεταφέροντας, ουσιαστικά, το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την τακτική που πρόκειται να ακολουθήσει στην πορεία προς τις κάλπες. Ο κ. Δημ. Στρατούλης, δε, (Βήμα Fm)είπε ότι «υπονομευτικό για την προσπάθεια της χώρας είναι να επιμένει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών».

Πάντως, και ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κομοτηνή, με την οποία εγκαινίασε τον κύκλο προεκλογικής περιοδείας στην επαρχία, δήλωσε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αγνοήσει το χρέος, αλλά θα το ξεπληρώσει, αφού, βεβαίως, διαπραγματευθεί την – κατά τον ίδιο– μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, την ευρωπαϊκή διάσκεψη για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Υπέρ της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους τάχθηκε και ο κ. Στρατούλης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν διαγραφεί το χρέος, ούτε επενδύσεις θα γίνουν ούτε τα λεφτά θα γυρίσουν». Ο κ. Παπαδημούλης από την πλευρά του, αφού ανέφερε ότι δεν είναι εφικτή μια έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «χωρίς γενναία, ουσιαστική και δίκαιη ρύθμιση του χρέους, που σημαίνει «κούρεμα», δεν είναι δυνατή ούτε η επιστροφή στην ανάπτυξη ούτε η βιώσιμη έξοδος στις αγορές».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή