Εγκαίρως τα στοιχεία από τα υπουργεία Διοικ. Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης

Εγκαίρως τα στοιχεία από τα υπουργεία Διοικ. Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προτάσεις τους και μάλιστα εγκαίρως υποστηρίζουν ότι απέστειλαν στο υπουργείο Ανάπτυξης τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής» υπό τον τίτλο «Οκτώ υπουργεία αγρόν ηγόρασαν», τα υπουργεία που οφείλουν να στείλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις προτάσεις τους για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα μπορούν να αδειοδοτούνται βάσει του νέου απλουστευμένου πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση, δεν το έχουν πράξει. Ο καθορισμός των δραστηριοτήτων αυτών, η οριοθέτηση ουσιαστικά του πεδίου εφαρμογής του νέου πλαισίου αδειοδότησης, αποτελεί αναγκαίο βήμα προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση. Η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων φάνηκε από το γεγονός ότι το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό πρέπει να έχει ψηφισθεί έως τις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «σε αντίθεση με τα άλλα υπουργεία, τα οποία έχουν καθ’ ύλην αρμοδιότητα σε συγκεκριμένους τομείς επαγγελματικών δραστηριοτήτων για τις οποίες απαιτείται σύστημα αδειοδότησης, το ΥΔΜΗΔ διαθέτει αποκλειστικά και μόνο οριζόντια και γενική αρμοδιότητα για τη μείωση των διοικητικών βαρών και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, σε συνεργασία πάντα με τα αρμόδια υπουργεία». Η επισήμανση αυτή έχει διατυπωθεί και σε απάντηση που απέστειλε στις 6 Μαρτίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ως απάντηση σε σχετικό mail του κ. Κ. Χατζηδάκη στις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνίας ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, οι παρατηρήσεις του στο υπουργείο Ανάπτυξης είχαν αποσταλεί πολύ πριν την παρουσίαση του νομοσχεδίου και στις 11 /2 το ΥΔΜΗΔ έλαβε mail από παράγοντα του ΥΠΑΝ όπου οι παρατηρήσεις του ΥΔΜΗΔ χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά αναλυτικές, σαφείς και εμβριθείς και συνεισέφεραν πάρα πολύ στην προσπάθεια που γίνεται».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από την πλευρά του υποστηρίζει τα εξής: πρώτον, ότι είχε αποστείλει παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου στις 3/2/2014. Κατόπιν mail του κ. Χατζηδάκη στις 28 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έστειλε εκ νέου τις παρατηρήσεις του στις 7/3/2014. Στις 18/3 έγινε συνάντηση στο γραφείο του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος συντονιστής του υπουργείου Ανάπτυξης για την παροχή διευκρινίσεων επί των παρατηρήσεων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρει ακόμη ότι στην προαναφερθείσα συνάντηση για την παροχή διευκρινίσεων επί των παρατηρήσεων του υπουργείου «επισημάνθηκε η ορθότητα και η πληρότητά τους έναντι των υπολοίπων υπουργείων».

Εκτός των δύο αυτών υπουργείων συναρμοδιότητα έχουν ακόμη τα ακόλουθα υπουργεία τα οποία αναφέρονταν και στο χθεσινό δημοσίευμα: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε το δημοσίευμα της «Κ». Παράγοντες, πάντως, του ΥΠΑΝ επισημαίνουν την απροθυμία που υπάρχει από τις υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων να προβούν σε συγκεκριμένες προτάσεις ή σε προτάσεις που να συνάδουν προς το πνεύμα του προωθούμενου νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή