Διαρκείς διαρροές στη Χρυσή Αυγή

Διαρκείς διαρροές στη Χρυσή Αυγή

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η ανεξαρτητοποίηση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου στη Χρυσή Αυγή, τα ηγετικά στελέχη της οποίας επιχειρούν με κάθε τρόπο να αναχαιτίσουν τα φαινόμενα οργανωτικής διάλυσης που προκαλεί η ασφυκτική πίεση των ραγδαίων δικαστικών εξελίξεων.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες (για να μην προλάβει να ανεξαρτητοποιηθεί ) ο έγκλειστος Στ. Μπούκουρας, ενώ αντικρουόμενες, πάντως, πληροφορίες μιλούν περί ενός ή δύο ακόμη βουλευτών, οι οποίοι ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο των παραπάνω.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όσοι γνωρίζουν τι γίνεται στα ενδότερα της οργάνωσης, είναι ότι η αποχώρηση του Μπούκουρα έφερε στην επιφάνεια τον εμφύλιο πόλεμο που τους τελευταίους μήνες εμφιλοχωρεί στο κόμμα Μιχαλολιάκου, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε υπέρ της «αποσφράγισης» των άλλοτε «εχέμυθων» στελεχών που σήμερα επιδιώκουν πάση θυσία να διαφοροποιηθούν από την ηγεσία και τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης.

«Ο Αλεξόπουλος άνοιξε τον δρόμο», λένε κάποιοι δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι στο κείμενο της επιστολής του, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής αποδέχεται την ύπαρξη εγκληματικής δράσης της οργάνωσης, επιφυλάσσεται να κάνει αποκαλύψεις στο μέλλον, επιχειρεί να διαχωρίσει εαυτόν με κάθε τρόπο και μιλάει και για πολλούς άλλους συναδέλφους του που έχουν ανάλογες απόψεις. Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν αναμενόμενο να προσπαθούν κάποιοι, είτε βρίσκονται εντός των φυλακών είτε εκτός, να εμφανιστούν «συνεργάσιμοι» προς τις αρχές προκειμένου να μειώσουν τις συνέπειες για τους ίδιους από τη μέχρι σήμερα δράση τους στην οργάνωση.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δικαστικής διερεύνησης και εν όψει του νέου γύρου ακροάσεων για την άρση ασυλίας των Πολύβιου Ζησιμόπουλου, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Αρτέμη Ματθαιόπουλου και του ανεξάρτητου πλέον Χρ. Αλεξόπουλου, η ηγετική ομάδα επιχειρεί να αποτρέψει νέες αποσκιρτήσεις εξαπολύοντας πυρ ομαδόν κατά των «άθλιων προδοτών».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη η Επιτροπή Δεοντολογίας πρότεινε στην Ολομέλεια της Βουλής την άρση ασυλίας και των Ηλία Κασιδιάρη, Νίκου Κούζηλου, Μιχάλη Αρβανίτη και της Ελένης Ζαρούλια, γεγονός που κατά γενική εκτίμηση προοιωνίζεται ανάλογες εξελίξεις και για τους υπόλοιπους βουλευτές. Η νευρικότητα που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια είναι πολυεπίπεδη και εκτείνεται πέραν του φόβου για νέες αποσκιρτήσεις ή χορό αποκαλύψεων. Είναι ενδεικτική η σπουδή του κ. Μιχαλολιάκου να διαμηνύσει μέσα από τις φυλακές ότι «αυτός είναι ο αρχηγός της οργάνωσης». Μήνυμα το οποίο προφανώς απευθύνεται στους επίδοξους διαδόχους του που ήδη προσπαθούν να πάρουν θέση στην κομματική σκακιέρα.

Στην αντίστροφη μέτρηση προς τις διπλές κάλπες του Μαΐου, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο επίπεδα: Στις δικαστικές εξελίξεις και στην αντανάκλαση αυτών τόσο στη δυναμική του κόμματος όσο και στη δυνατότητά του να συμμετάσχει ή όχι σε εκλογική διαδικασία. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η ανάκριση για τη δράση στελεχών και μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης εισέρχεται στην τελική ευθεία. Οι δύο ανακρίτριες βρίσκονται ουσιαστικά εν αναμονή της απόφασης που θα λάβει η Βουλή στο αίτημα για άρση ασυλίας όλων των βουλευτών του κόμματος. Για όσους θα πάρουν το «πράσινο φως», θα αποστείλουν αμέσως κλήσεις για απολογία.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, το σενάριο να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί, καθώς κορυφαίοι νομικοί της χώρας συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει απαγόρευση σε κόμμα ή φυσικό πρόσωπο να μετάσχει σε εκλογές χωρίς τελεσίδικη απόφαση, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να γίνει μέχρι τουλάχιστον τις ευρωεκλογές. Αρα, αυτό που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσον οι δικαστικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τη δυναμική του κόμματος στην επερχόμενη διπλή αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή