ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τράπεζες: Αυξήσεις κεφαλαίου με όρους αγοράς

trapezes-ayxiseis-kefalaioy-me-oroys-agoras-2014588

Τις βάσεις για την ταχύτερη επιστροφή των συστημικών τραπεζών σε αμιγώς ιδιωτικά χέρια θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σημάνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία θα αποτελέσει μεγάλο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν με όρους αγοράς, η τιμή διάθεσης των μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή με την οποία τις απέκτησε το ΤΧΣ, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν προβάδισμα για την κάλυψη των αυξήσεων (με το ΤΧΣ να συμμετέχει μόνο αν υπάρχουν αδιάθετα), ενώ το Ταμείο μπορεί να αποκτήσει με δημόσια προσφορά τα δικαιώματα αγοράς (warrants).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Με λίγα λόγια, η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα πραγματοποιηθεί στην τιμή που θα ορίσουν ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, σε τιμή που θα είναι χαμηλότερη από αυτήν με την οποία το ΤΧΣ απέκτησε τις μετοχές της τράπεζας με την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ το Ταμείο θα συμμετέχει στην αύξηση μόνο αν το ζητούμενο ποσό (3 δισ. ευρώ) δεν καλυφθεί από ιδιώτες. Ετσι αν οι ιδιώτες καλύψουν το σύνολο της αύξησης η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank θα ανέλθει στο περίπου 75% και του ΤΧΣ θα συρρικνωθεί στο 35% από 95% σήμερα. Στην περίπτωση που οι ιδιώτες δεν καλύψουν το σύνολο της αύξησης και το ΤΧΣ συμμετέχει με περίπου 750 εκατ. τότε η συμμετοχή του Ταμείου θα διαμορφωθεί στο 50%.

Το ζήτημα ταμπού ήταν αν το ΤΧΣ «χάσει» μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στη Eurobank στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Στην πραγματικότητα το ΤΧΣ ήδη έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, καθώς όταν συμμετείχε στην αύξηση της Eurobank κάλυψε και ζημία ύψους 5,78 δισ. ευρώ που προκάλεσε το «κούρεμα» των ομολόγων. Η ζημία αυτή είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να «εξαερωθούν» στη στιγμή όλα τα κεφάλαια της τράπεζας ύψους 3,5 δισ. (Δεκέμβριος 2011) αλλά να υπάρξει και μια «τρύπα», ζημία ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Ετσι, όταν το ΤΧΣ συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank δεν κατέβαλε μόνο κεφάλαια αλλά κάλυψε και την αρνητική καθαρή θέση. Αλλωστε γι’ αυτό ακριβώς στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank δεν συμμετείχαν ιδιώτες.