Κυρ. Μητσοτάκης: Κάλυψη αναγκών και από ιδιώτες

Κυρ. Μητσοτάκης: Κάλυψη αναγκών και από ιδιώτες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα διά της εκχώρησης υπηρεσιών του Δημοσίου που δεν καλύπτονται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα είναι δυνατή η εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών υποστήριξης, όπως για παράδειγμα υπηρεσίες καθαρισμού και φύλαξης, αλλά και η εποχική φύλαξη αρχαιολογικών χώρων. «Σε πάρα πολλές άλλες δημόσιες διοικήσεις, οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Μιλάμε για καινούργιες προσλήψεις, όχι για απολύσεις ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν πολλά χρόνια».

Ερωτηθείς για τον χρόνο έναρξης του νέου συστήματος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ήδη η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι γεγονός, αλλά «συμβαίνει ανοργάνωτα χωρίς να έχουμε κάνει μια συστηματική μελέτη του κόστους οφέλους αυτών των υπηρεσιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο σχεδιασμός του πλαισίου υπό τον οποίο θα γίνεται η εκχώρηση των υπηρεσιών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς στο κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα αναφέρεται σαφώς ότι στις περιπτώσεις αυτές (σ.σ. που δηλαδή θα εκχωρούνται αρμοδιότητες σε ιδιωτική εταιρεία), οι απολύσεις που θα προέρχονται από κατάργηση θέσεων δεν θα προσμετρώνται στον κανόνα 1.1. – δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση.

«Θα πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα για το 2015, γιατί θα πρέπει οι εποχικές θέσεις φύλαξης στους αρχαιολογικούς χώρους τα 8μηνα αυτά να καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από συμβάσεις ορισμένου χρόνου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η σύμπραξη αυτή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πάντως εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέο κύκλο απολύσεων, κάτι που δεν απέκλεισε και ο ίδιος ο υπουργός. «Φυσικά ενδέχεται πάντα να προκύψουν απολύσεις και σε περιπτώσεις όπου αποφασίζει το Δημόσιο να συρρικνώσει τις δομές του και ενδεχομένως να εκχωρήσει ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων που ασκεί, στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτή είναι μία συζήτηση», είπε.

Επίδομα ανεργίας

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι διαθέσιμοι που απολύονται, θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας, το οποίο θα καλυφθεί από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης. Περαιτέρω, όσοι δεν τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις και τελικώς οδηγήθηκαν στην έξοδο, βάσει των διατάξεων θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάντως, κατά τη συνέντευξή του επανέλαβε εκ νέου τη σημασία αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις. «Ποτέ δεν είπα ότι δεν πρέπει να γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο και εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό. Απλά οι απολύσεις δεν πρέπει να συνδέονται με ένα χρήσιμο εργαλείο που είναι το εργαλείο της εσωτερικής κινητικότητας στο Δημόσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή