Τζ. Αντερσον: «Ηταν άθλος πραγματικός για την Ελλάδα»

Τζ. Αντερσον: «Ηταν άθλος πραγματικός για την Ελλάδα»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η μεγάλη επιτυχία της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές είναι απόρροια της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής που πέτυχε, αλλά και του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται διεθνώς, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τζεφ Αντερσον.

– Πώς αποτιμάτε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;

– Πρόκειται για πραγματικό άθλο της Ελλάδας, που μπόρεσε να επιστρέψει στις αγορές μόλις δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή αναδιάρθρωση του χρέους της. Είναι απόρροια της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, σταθεροποιώντας την οικονομία.

– Πού αποδίδετε την τόσο μεγάλη ανταπόκριση;

– Για πολλούς επενδυτές η Ευρώπη δείχνει «παράδεισος», καθώς οι αγορές λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να προσβλέπουν σε στήριξη μέσω αντισυμβατικών πολιτικών της ΕΚΤ, ακόμη και αν αυτές δεν υλοποιούνται. Επίσης, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωζώνης, είναι πολύ καλύτερο. Η διαβεβαίωση Ντράγκι πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» αποτέλεσε καθοριστική καμπή και για την Ελλάδα, ενώ και η συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας από τη Fed βοήθησε.

– Πώς θα βοηθήσει η επιστροφή στις αγορές;

– Ενα από τα σημαντικότερα οφέλη από την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές είναι ότι διευκολύνει την έξοδο και των ιδιωτικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Και όχι μόνο των μεγάλων που μπορούσαν μέχρι τώρα να πάνε στις αγορές, αλλά και των μεσαίων που ήταν αποκλεισμένες.

– Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τη χώρα;

– Εχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας», καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ευρωπαϊκά ομόλογα από επενδυτές που θέλουν υψηλές αποδόσεις, αλλά προβληματίζονται από την αβεβαιότητα που παρατηρείται στις αναδυόμενες οικονομίες.

– Εχουν βελτιωθεί τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας;

– Δημοσιονομικά πάει πολύ καλά. Διαφαίνεται βελτίωση στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η βαθιά συρρίκνωση φθάνει στην ολοκλήρωσή της. Μένει τώρα να αρχίσει να φαίνεται και στην πραγματική οικονομία.

– Αποτελεί η επιστροφή στις αγορές προπομπό για την πολυπόθητη ανάπτυξη;

– Δεν έχουμε δει ακόμη ανάπτυξη, κάτι που έχει συμβεί στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, όπου αυξάνονται οι εξαγωγές, ενώ αρχίζει να μειώνεται και η ανεργία. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις διότι οι ξένοι επιχειρηματίες θα επενδύσουν σημαντικά ποσά. Η Ιρλανδία έχει 7% άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ στην Ελλάδα αυτές είναι κάτω από 0,5%.

– Τελικά, είναι βιώσιμο το χρέος;

– Στο μεγαλύτερο μέρος του χρέους, που είναι προς τους Ευρωπαίους, μπορούν να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια και να επιμηκυνθεί χρονικά, ενώ μία ακόμη κίνηση θα ήταν να μειωθεί η ελληνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση έργων και από τα νέα κοινοτικά προγράμματα.

– Τα περίπου 10 δισ. που ίσως περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

– Στον βαθμό που οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, θα αξιοποιηθούν με θετικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποτίμηση της χώρας από τις αγορές.

– Τι περιμένουν τώρα οι αγορές;

– Θέλουν πολιτική σταθερότητα. Αποκαταστάθηκε μετά τις εκλογές του 2012. Τώρα η έξοδος στις αγορές είναι μια καλή αρχή, ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά για να πετύχει το εγχείρημα απαιτείται πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό και διατήρηση του θετικού κλίματος διεθνώς. Οι Ευρωπαίοι μου λένε πως αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά το να γίνουν κάποια αναγκαία πράγματα.

– Από συγκεκριμένα κόμματα;

– Η επιλογή κομμάτων και κυβερνήσεων είναι θέμα του λαού. Το μόνο που μπορώ εγώ να πω είναι πως αν υπάρχει ευρύτερη λαϊκή υποστήριξη, τόσο το καλύτερο. Οι αγορές θα το αποτιμήσουν ανάλογα, γιατί είναι ο απόλυτος κριτής των δεδομένων. Εάν βλέπουν ότι οι πολιτικές που κρίνονται αναγκαίες και ζητεί η τρόικα εφαρμόζονται, τότε θα αντιδρούν θετικά και θα υπάρχει χρηματοδότηση. Αλλιώς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή