Εύσημα με προειδοποιήσεις από ΔΝΤ

Εύσημα με προειδοποιήσεις από ΔΝΤ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η δημοπρασία της περασμένης Πέμπτης χαιρετίσθηκε ως ορόσημο στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από το Μνημόνιο και να επιστρέψει στις αγορές, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, που βρέθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, να εισπράττουν εύσημα, αλλά και προειδοποιήσεις ότι η διαδικασία θα είναι μακρά και ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Οπως δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει, αλλά πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος, είναι στον ορίζοντα».

Η πρώτη έκδοση ομολόγων σε τέσσερα χρόνια, όμως, φαίνεται ότι ίσως επιτύχει άμεσα έναν άλλο στόχο της κυβέρνησης: σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον, εφόσον δεν προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις, η έξοδος στις αγορές θα διασφαλίσει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τους επόμενους 12 μήνες. Το γεγονός διευκολύνει την κυβέρνηση να αποφύγει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης από τους Ευρωπαίους στο άμεσο μέλλον. Το Ταμείο εξακολουθεί, βέβαια, να βλέπει χρηματοδοτικό κενό στη συνέχεια, που δεν θεωρεί ότι μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από τις αγορές. Ετσι, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ευρωπαίων στην κάλυψή του, όπως έχουν δεσμευθεί ότι θα κάνουν αν χρειαστεί.

Με τα τελικά στοιχεία

Και μπορεί η κ. Λαγκάρντ να μη θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά την επόμενη αξιολόγηση, όταν θα επικαιροποιηθεί η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους με βάση τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα. Εν αναμονή των στοιχείων της Eurostat, οι εκτιμήσεις του Ταμείου το τοποθετούν στο 1,5% του ΑΕΠ. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ είπε ότι ενδεχόμενη νέα χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους θα εξαρτηθεί από το ύψος του χρέους, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ θα αξιολογηθούν οι επιπτώσεις από την έξοδο στις αγορές.

Με το πρόγραμμα του ΔΝΤ να συνεχίζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, ερωτήματα προκύπτουν για τη μελλοντική σύνθεση της τρόικας, αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα από τους Ευρωπαίους. Οι σχετικές συνθήκες δεν προβλέπουν ποια θα είναι η σύνθεση της αποστολής την επόμενη ημέρα και τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζονται αμήχανες απέναντι στο ενδεχόμενο αυτή να αποτελείται μόνο από στελέχη του ΔΝΤ. Αλλά και από την πλευρά του Ταμείου υπάρχει ανησυχία ότι η συνέχιση του προγράμματος χωρίς τους Ευρωπαίους θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις μεταξύ κάποιων αναπτυσσόμενων χωρών-μελών του εναντίον της παροχής βοήθειας σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Μία πιθανή λύση θα ήταν η εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ από τον ΕΜΣ, ώστε να περάσει ο έλεγχος του προγράμματος σε ευρωπαϊκά χέρια, ωστόσο αυτή είναι πολιτικά δύσκολη. Εναλλακτικά, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα παροχής τεχνογνωσίας για τις μεταρρυθμίσεις, με τη συμμετοχή ίσως και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να συνοδεύουν τις αποστολές του ΔΝΤ όχι πλέον με την ιδιότητα του δανειστή, αλλά του παρόχου τεχνικής βοήθειας. Οσο για το Ταμείο, το ελληνικό πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από το σύνολο των μελών του και πηγές από την Ουάσιγκτον είναι κατηγορηματικές ότι ούτε έχει καμία πρόθεση να σταματήσει το πρόγραμμα ούτε έχει λάβει τέτοια μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή