Ανακριτές καλούν τέσσερις της Χ.Α.

Ανακριτές καλούν τέσσερις της Χ.Α.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνονται οι ανακριτικές διαδικασίες για την έκνομη δράση της Χρυσής Αυγής με τις κλήσεις σε απολογία βουλευτών της για τους οποίους ήδη η Βουλή έχει άρει την ασυλία. Οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που χειρίζονται τον βαρύ φάκελο για την εγκληματική δραστηριότητα βουλευτών και στελεχών της Χ.Α., απέστειλαν κλήσεις, καλώντας σε απολογία τους τέσσερις βουλευτές για τους οποίους έχει αρθεί η ασυλία τους, ενώ αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και για τους υπόλοιπους.

Οι βουλευτές που πρώτοι θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου είναι η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, και οι βουλευτές Δημ.Κουκούτσης, Μιχ. Αρβανίτης και Νικ. Κούζηλος. Και οι τέσσερις βαρύνονται με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και βρίσκονται αντιμέτωποι και με το ενδεχόμενο της προσωρινής τους κράτησης, καθώς η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι κακούργημα.

Εκτιμήσεις αρμόδιων δικαστικών πηγών προσδιορίζουν τις απολογίες των εμπλεκόμενων βουλευτών προς το τέλος Μαΐου ή το αργότερα στις αρχές Ιουνίου, καθώς θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους και δεν θα απολογηθούν στις 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία έχουν αρχικά κληθεί. Πάντως, οι ανακριτικές διαδικασίες δεν περιορίζονται μόνο στους εννέα για τους οποίους οι ειδικές ανακρίτριες έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας τους με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Επεκτείνονται και σε άλλους, ήδη υποδίκους, από τους οποίους κάποιοι είναι προφυλακισμένοι και άλλοι έξω, με περιοριστικούς όρους, που αντιμετωπίζουν πέραν των άλλων και κατηγορίες για παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Μεταξύ αυτών και ο Ηλίας Κασιδιάρης, για τον οποίο η Βουλή έχει ήδη προχωρήσει στην άρση της ασυλίας του και αναμένεται –και αυτός– να λάβει προσεχώς κλήση για απολογία. Οι δικαστικές αρχές διερευνούν προς πάσα κατεύθυνση περιστατικά και καταγγελίες για εγκληματικές ενέργειες με εμπλοκή χρυσαυγιτών. Στα χέρια των ανακριτριών έχουν ήδη φθάσει επιβαρυντικά στοιχεία για εμπλοκή αστυνομικών σε εγκληματικές δραστηριότητες στελεχών της Χ.Α., ενώ σημαντικά στοιχεία έχουν προκύψει από τις έρευνες για δύο ακόμη άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικές ανακρίτριες επιχειρούν να ολοκληρώσουν τις έρευνες το αργότερο έως το καλοκαίρι, για να δρομολογηθούν στη συνέχεια οι διαδικασίες για την έναρξη της δίκης. Στόχος των δικαστικών αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μην εκπνεύσουν τα 18μηνα για τους ήδη προφυλακισμένους και η δίκη τους να γίνει σε χρόνο σχετικά σύντομο. Σε αυτό το πνεύμα εντάσσουν και το έγγραφο που απέστειλαν οι ειδικές ανακρίτριες στη Βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να περάσει ο χρόνος και να αποφυλακιστούν οι υπόδικοι, προτρέποντας τη Βουλή να διεκπεραιώσει όσο το συντομότερο τις διαδικασίες άρσης των βουλευτικών ασυλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή