Το πρόγραμμα ανάπτυξης από την κυβέρνηση

Το πρόγραμμα ανάπτυξης από την κυβέρνηση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα οι προετοιμασίες για την επόμενη σημαντική συνάντηση όπου θα συζητηθεί η ελληνική οικονομία και δεν είναι άλλη από το Eurogroup της 5ης Μαΐου. Με την ολοκλήρωση του Euroworking Group την περασμένη Πέμπτη, η Ελλάδα κατάφερε τρία πολύ σημαντικά πράγματα:

Πρώτον, πήρε το τελικό πράσινο φως για τη δόση 6,3 δισ., που αναμένεται να εκταμιευτεί τις επόμενες μέρες, δεύτερον έθεσε πλέον επισήμως το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και τρίτον παρουσίασε το σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, το οποίο, πάντως, όπως έλεγαν πηγές της τρόικας στην «Κ», τα μέλη της το κοιτάνε με κάποια δυσπιστία για το κατά πόσο είναι αναγκαίο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την εκταμίευση των 6,3 δισ., η χώρα μας περιμένει 1 δισ. τον Ιούνιο και άλλο 1 δισ. τον Ιούλιο. Πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθούν δύο αξιολογήσεις, αλλά μία συγκεντρωτική στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς ο Ιούνιος, όπως εκτιμούν πηγές της τρόικας, είναι πολύ κοντά στην εκτενέστατη αξιολόγηση που τελείωσε τον Μάρτιο και δεν θα υπάρξουν πολλά θέματα προς συζήτηση και διαπραγμάτευση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι τεχνικά κλιμάκια να επισκεφθούν τη χώρα μας για να διαπιστώσουν πού βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις και τίποτε παραπάνω.

Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος ανάπτυξης της κυβέρνησης για την επόμενη δεκαετία έγινε στο Εuroworking group της Πέμπτης. Ο ανώτατος αξιωματούχος που ήταν εκεί και παρακολούθησε την παρουσίαση του ελληνικού εκπροσώπου Πάνου Τσακλόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πόρους που θα έχει αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης οι οποίοι θα βρεθούν μέσα από διαρθρωτικά ταμεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης αυτό το πρόγραμμα για την ανάπτυξη μπορεί να πάρει χρηματοδότηση και απευθείας από τα κράτη-μέλη, όπως έκανε ήδη η Γερμανία μέσα από την επενδυτική τράπεζα kfw.

Για τον Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα δείχνει ότι η Ελλάδα παίρνει πλέον την οικονομική της πολιτική στα χέρια της, συνεχίζοντας την πορεία που είχε ήδη ξεκινήσει, απομακρύνοντας τα εμπόδια που είχαν μπει στην ανάπτυξη. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να κάνει μία εκτενή παρουσίαση του προγράμματος για την ανάπτυξη στους εταίρους του, στο Eurogroup του Μαΐου. Πηγή της τρόικας έλεγε στην «Κ» ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης δεν χρειάζεται επί της ουσίας, καθώς ήδη ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού προγράμματος είναι βασισμένο στην ανάπτυξη. Αν οι εισηγήσεις του ΟΟΣΑ εφαρμοστούν και μειωθεί η γραφειοκρατία, τότε αυτό είναι και το μεγαλύτερο εισιτήριο για την ανάπτυξη.

Στο ΔΝΤ

Στο μέτωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η προσοχή στρέφεται πλέον στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ζήτημα που αναμένεται να συζητήσουν η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, την προσεχή Παρασκευή, σε συνάντηση που θα έχουν στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, στα μέσα Μαΐου, στην οποία θα εξετασθεί η τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και παρά την ενοχλητική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε -η παρατεταμένη αξιολόγηση διήρκεσε συνολικά επτά μήνες- το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι θετικό και θα εγκριθεί η επόμενη δόση ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, καλωσόρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, μετά και την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, ενώ σε ανάλογο πνεύμα υπογράμμισε την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις».

Ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πόουλ Τόμσεν, που θα κληθεί να περιγράψει ενώπιον του Εκτελεστικού Συμβουλίου την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να υπογραμμίσει τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και να εστιάσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για τη συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή