«Καταλύτης» για το μέλλον οι εκλογές

«Καταλύτης» για το μέλλον οι εκλογές

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «κουτί της Πανδώρας» για τις περαιτέρω εξελίξεις μπορεί να εξελιχθούν οι επερχόμενες «δίδυμες» κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο, καθώς το εκλογικό δίλημμα που έθεσε αίφνης το ΠΑΣΟΚ περί αποχώρησης από την κυβέρνηση σε περίπτωση αποδοκιμασίας της «Ελιάς», πρόσθεσε μια νέα κρίσιμη μεταβλητή στην πολιτική εξίσωση της 25ης Μαΐου.

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στην τελική ευθεία, στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και στις ποιοτικές μετρήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό των κομματικών επιτελείων με διαφορές στα όρια του στατιστικού λάθους: Δηλαδή σε άλλες καταγράφεται οριακό προβάδισμα της Ν.Δ., ενώ από άλλες προκύπτει υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης των δύο περίπου ποσοστιαίων μονάδων.

Με το ΠΑΣΟΚ να κινείται μεταξύ 5 και 7%, το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν η Ν.Δ. να είναι πρώτο κόμμα και η «Eλιά» να αυξήσει τα ποσοστά της και να υπερβεί το «Ποτάμι», ώστε να εμφανιστεί ως ο βασικός πόλος ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς. Σε μια τέτοια περίπτωση το πολιτικό πρόβλημα θα έχει μεταφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά εάν οι δημοσκοπήσεις σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές επιβεβαιωθούν και έχει απολέσει, παράλληλα, τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και την περιφέρεια Αττικής.

Ηδη, εξάλλου, μπορεί η Κουμουνδούρου να μεταφράζει ως «νίκη» την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ «έστω με μια ψήφο» στις ευρωεκλογές, αλλά στελέχη , όπως οι κ. Γ. Σταθάκης, Ν. Βούτσης, έχουν θέσει τον πήχυ πολύ ψηλότερα, αναγνωρίζοντας πως ζήτημα δυσαρμονίας της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα τίθεται εάν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει το άθροισμα Ν.Δ. και «Ελιάς».

Σε κάθε περίπτωση, εάν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, και το εκλογικό δίλημμα Βενιζέλου αποδώσει, ο κ. Σαμαράς θα έχει επιβεβαιώσει την ηγεμονία του στο πολιτικό σκηνικό και η κυβέρνηση θα έχει διαμορφώσει τους όρους ώστε ακόμη και να υπερβεί την προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου. Το κρίσιμο ερώτημα είναι η κατεύθυνση των εξελίξεων εάν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στα ποσοστά που του δίδουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις ή ακόμη χαμηλότερα.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από τα διάφορα «στρατόπεδα» του ΠΑΣΟΚ, εάν η «Ελιά» κινηθεί στην περιοχή του 6-7% στη Χαριλάου Τρικούπη θα δρομολογηθούν εξελίξεις -πιθανότατα με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Βενιζέλου- οι οποίες μπορεί να αφορούν και την ηγεσία, αλλά που δεν θα συνοδευτούν με την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

O κ. Κ. Σκανδαλίδης, που εκπροσωπεί το «αριστερόστροφο» ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τυχαίο ότι συνέδεσε την «επόμενη ημέρα» των ευρωεκλογών με τη διεξαγωγή συνεδρίου, εξέλιξη η οποία απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία. Επίσης, σύμφωνα με συνομιλητές του, ο κ. Γ. Παπανδρέου παρά τις σαφέστατες αποστάσεις που έχει τηρήσει από το εγχείρημα της «Ελιάς» και τις πολεμικές του σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο, δεν θεωρεί πως η πορεία της παρούσας κυβέρνησης πρέπει να διακοπεί πριν επέλθει η συμφωνία με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση αρνητικού για την «Ελιά» αποτελέσματος, ο κ. Σαμαράς φέρεται διατεθειμένος να «δώσει χρόνο» στο ΠΑΣΟΚ ώστε να διευθετήσει τα του οίκου του, μεταθέτοντας για παράδειγμα όσο το δυνατόν για αργότερα, τον χρόνο λήψης αποφάσεων για δύσκολα νομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό. Εξάλλου πολιτικό χρόνο χρειάζεται και ο ίδιος προκειμένου να υλοποιήσει το εγχείρημα της Νέας Ελλάδας, που θα αποτελέσει μέσω της αμφίπλευρης διεύρυνσης του κόμματος το «όχημα» για την τελική αναμέτρηση με τον κ. Αλ. Τσίπρα, με ορόσημο πλέον την προεδρική εκλογή, η οποία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, αλλά να επισπευστεί.

Eπί της ουσίας το «κουτί της Πανδώρας» θα ανοίξει εάν το ΠΑΣΟΚ βυθιστεί στις ευρωεκλογές σε ποσοστό σαφώς κάτω από το 6%, οπότε ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει «το πιστόλι που έβαλε πάνω στο τραπέζι» και να ανακοινώσει ότι το κόμμα του αποχωρεί άμεσα από την κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει τότε μπροστά του δύο οδούς: Είτε να αναζητήσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή -με την υφιστάμενη αριθμητική εγχείρημα δύσκολο, αλλά όχι απίθανο να στεφθεί με επιτυχία- ή η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα δεν ετέθη στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με τον κ. Βενιζέλο. Ομως σε μεταξύ τους συνάντηση σε ανύποπτο χρόνο, ο κ. Σαμαράς είχε αφήσει να εννοηθεί πως εάν η κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί σε αδιέξοδο, η λύση θα είναι οι εθνικές κάλπες και όχι ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με τα χαρακτηριστικά εκείνης του κ. Παπαδήμου. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως η απειλή Βενιζέλου για αποχώρηση από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, καθώς η άμεση προσφυγή στις κάλπες θα ήταν καταστροφική, πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή