«Πραγματική δημοσκόπηση» αύριο

«Πραγματική δημοσκόπηση» αύριο

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο κατά κύριο λόγο στα αποτελέσματα των δεκατριών περιφερειών της χώρας κινούνται τα κομματικά επιτελεία, καθώς οι επιδόσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν δώσει σε όλες κομματικό χρίσμα, θα αποτελέσουν, εν μέρει τουλάχιστον, ένα είδος «πραγματικής δημοσκόπησης» στην τελική ευθεία προς τις ευρωκάλπες της 25ης Μαΐου.

Με δεδομένο ότι το βράδυ των εκλογών θα είναι δυνατή η άθροιση των ψήφων των υποψηφίων περιφερειαρχών των δύο μεγάλων κομμάτων, θα μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τον βαθμό στον οποίο το δίλημμα σταθερότητα ή περιπέτεια, που έχει προτάξει η Ν.Δ., ή ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας τον οποίο προσέδωσε στην αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδώσει. Βεβαίως, ουδείς ισχυρίζεται πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει πιστή «αναπαραγωγή» της ψήφου της Κυριακής, αλλά υπό μία έννοια αύριο τα μεσάνυχτα θα υπάρχει μια εικόνα του νικητή του «πρώτου γύρου» της εκλογικής μάχης.

Κρίσιμος θεωρείται, επίσης, από έμπειρα κομματικά στελέχη, αλλά και από δημοσκόπους, για τη διαμόρφωση της τελικής επιλογής των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν τα κόμματα και δη τα δύο μεγαλύτερα, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, όποιος σπεύσει να πανηγυρίσει, ή εμφανιστεί να αγνοεί τα μηνύματα των ψηφοφόρων, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που έχει προβεί σε μια κίνηση ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου με την προαναγγελία του κ. Ευ. Βενιζέλου, ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση στην περίπτωση κατά την οποία η «Ελιά» αποδοκιμαστεί στις εκλογές, χαράσσουν ήδη τη στρατηγική τους για την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι σαφές ότι θα ανεβάσει τους τόνους, μετακυλίοντας, όμως, την ευθύνη για το σκηνικό πόλωσης που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Αλ. Τσίπρας ήταν εκείνος που επιχείρησε να μετατρέψει την αναμέτρηση από μάχη για την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο σε δημοψήφισμα για τις ευρωεκλογές.

Βασική στόχευση της Ν.Δ. στην τελική ευθεία προς τις κάλπες θα είναι η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κομματικής της βάσης, αλλά και η άντληση του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που δεν επιθυμούν η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, όταν δεν έχει διασφαλιστεί η οριστική έξοδος από την κρίση και εκκρεμεί η νέα μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η Ν.Δ. θα κινηθεί με τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας, ενώ στις ομιλίες του πρωθυπουργού είναι από την περασμένη Παρασκευή ορατές και οι αναφορές σε κινήσεις μείωσης των φορολογικών βαρών, που θεωρείται ότι έχουν πλήξει μέρος της παραδοσιακής εκλογικής της βάσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τις αναφορές του στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς και τις σφοδρές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και προσωπικά των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου.

Επίσης, ψηλά στην «ατζέντα» του κ. Αλ. Τσίπρα θα παραμείνει η επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, που συσπειρώνει την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, είναι σαφές ότι η Κουμουνδούρου την τελευταία εβδομάδα προ των ευρωεκλογών θα επιχειρήσει να αντλήσει ψηφοφόρους και από ευρύτερα ακροατήρια.

Ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας εμφανίσθηκε, την περασμένη εβδομάδα, σε μια «στροφή στον ρεαλισμό», που έχει απήχηση στο λεγόμενο πολιτικό κέντρο, να χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για το κατά πόσο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση μπορεί να αποκαταστήσει άμεσα τις «αδικίες των προηγούμενων ετών». Επίσης, συχνότερες είναι οι αναφορές του στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, καθώς από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων προκύπτουν απ’ ευθείας μετακινήσεις από τη Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντίστροφα.

Τέλος, με ακόμη σαφέστερο τρόπο θα θέσει το δίλημμα περί αποχώρησης από την κυβέρνηση ο κ. Ευ. Βενιζέλος, εάν το συνολικό αποτέλεσμα των τριών εκλογικών αναμετρήσεων είναι αρνητικό για την «Ελιά». Η ένταση του διλήμματος είναι απόρροια της εκτίμησης στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι η πόλωση που αναμένεται να επικρατήσει μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση τα ποσοστά της «Ελιάς» που στην παρούσα φάση κινούνται μεταξύ 6% και 8%.

Μάλιστα, προκειμένου να μη συνθλιβεί μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, εάν επικρατήσει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η λογική ποιο από τα δύο κόμματα θα καταλάβει την πρώτη θέση, ο κ. Ευ. Βενιζέλος εισήγαγε στη ρητορική του και μία νέα παράμετρο: Οπως αναφέρει στη σημερινή του συνέντευξη στην «Κ» εάν το αποτέλεσμα για την «Ελιά» είναι θετικό «θα μπορούσαν να υπάρξουν κινήσεις συστράτευσης και άλλων δυνάμεων στην κυβερνητική προσπάθεια».

Τέλος, υπό επεξεργασία είναι στη Χαριλάου Τρικούπη μια ακόμη πολιτική κίνηση τις λίγες ημέρες που απομένουν πριν από τις κάλπες.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος έχει δεχθεί εισηγήσεις να θέσει στους προοδευτικούς ψηφοφόρους ένα ακόμη δίλημμα: Εάν επιθυμούν τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές να είναι η «Ελιά», αυξάνοντας το προοδευτικό πρόσημο της παρούσας κυβέρνησης, ή ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, όπως η Χρυσή Αυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή