Μάχη Καμίνη με Σακελλαρίδη στην Αθήνα

Μάχη Καμίνη με Σακελλαρίδη στην Αθήνα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη για μία μονάδα έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ ο ανεξάρτητος υποψήφιος και νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. To προβάδισμα του Γιώργου Καμίνη στη μάχη της Αθήνας που έδιναν οι δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι θα προκύψει και από τις χθεσινές κάλπες, αφού συγκέντρωνε ποσοστό περίπου 21% όταν είχε καταμετρηθεί το 60% των ψήφων στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν να συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 20%, ωστόσο οι εκτιμήσεις των exit polls νωρίς το βράδυ του έδιναν την πρωτιά. Δυσάρεστη έκπληξη το ποσοστό του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που έφτασε το 16%, τριπλασιάζοντας το ποσοστό που είχε πετύχει ο αρχηγός της Χ.Α., Ν. Μιχαλολιάκος (5,29%), όταν είχε κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2010. Ετσι η Χ.Α. καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Αντίθετα, ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Νικόλαος Σοφιανός, συγκέντρωσε μόνο 7,3%, σχεδόν το μισό από το ποσοστό που είχε πάρει στις εκλογές του 2010 (13,74%).

Ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 17%, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, γεγονός το οποίο ο ίδιος αλλά και το κόμμα απέδωσαν στη διάσπαση των δυνάμεων της παράταξης λόγω της υποψηφιότητας του Νικήτα Κακλαμάνη. Πραγματικά, αθροίζοντας τα ποσοστά του κ. Σπηλιωτόπουλου και του κ. Κακλαμάνη, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε θεωρητικά να κερδίσει την πρωτιά στον Δήμο Αθηναίων. Ο αντάρτης υποψήφιος –που είχε εκλεγεί δήμαρχος με τη Νέα Δημοκρατία και ως υποψήφιος του κόμματος έχασε τις εκλογές το 2010– αυτή τη φορά, παρόλο που δεν κατάφερε να λάβει το χρίσμα, δεν αποσύρθηκε, αλλά δήλωσε ανεξάρτητος. Συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 7%, σαφώς λιγότερο από αυτό που ανέμενε. Σε δηλώσεις του για τα εκλογικά αποτελέσματα κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, με τις επιλογές του στήριξε ουσιαστικά τον Γιώργο Καμίνη. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης που η Νέα Δημοκρατία βγήκε εκτός εκλογικής μάχης στον πρώτο δήμο της χώρας από την πρώτη Κυριακή.

Ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος αλλά υποστηρίχθηκε από τη ΔΗΜΑΡ και την Ελιά, θα αντιμετωπίσει έτσι στον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξήσει τις δυνάμεις του, ενώ η αναγνωρισιμότητά του όταν ξεκίνησε ήταν στο 10-15%.

Ο Βασίλης Καπερνάρος συγκέντρωσε ποσοστό 3,6%, ο Νίκος Αβραμίδης 2,92%, ο υποψήφιος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, 1,92%, ενώ η κυρία Ιωάννα Κοντούλη, υποψήφια των Οικολόγων, έφτασε μόλις το 1,35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή