Με τη Μέρκελ και το Μνημόνιο ή με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με τη Μέρκελ και το Μνημόνιο ή με τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη συγκέντρωση «στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ» των ψήφων αντίθεσης στην κυβερνητική και μνημονιακή πολιτική, που την περασμένη Κυριακή διοχετεύθηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, ακόμη και προς υποψηφίους που στηρίζονται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά πήραν αποστάσεις από τις μνημονιακές επιλογές, στην Κουμουνδούρου διαμορφώνουν τη στρατηγική τους, θέτοντας συγκεκριμένα διλήμματα στους ψηφοφόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χαρακτηρίσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ «ένα δικέφαλο μνημονιακό κόμμα», με αφορμή την κοινή στήριξή τους σε Καμίνη – Σγουρό, χαράζοντας το μέτωπο της αντιπαράθεσης με το οποίο θα πορευθεί ώς την Κυριακή. Παράλληλα, στο νέο εκλογικό σποτ επιχειρείται διάψευση του success story με παράθεση δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών κατά την τελευταία τριετία, που προέβλεπαν ανάπτυξη σύντομα.

Με τα βασικά μηνύματα της επικοινωνιακής στρατηγικής του στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει τα διλήμματα που τίθενται από κυβερνητικής πλευράς, αλλά και να θέσει την ατζέντα της επομένης των εκλογών. Ετσι, ένα βασικό μήνυμα που προωθεί είναι ότι «σταθερότητα δεν είναι το Μνημόνιο», με την προσθήκη ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας είναι η ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος ανωμαλίας». Στην Κουμουνδούρου επιμένουν, επίσης, στην ταύτιση Αθηνών – Βερολίνου, διαμηνύοντας ότι «ψήφος στον Σαμαρά ισούται με ψήφο στο σχέδιο Μέρκελ για Ελλάδα και Ευρώπη».

«Μεγάλη διαφορά θα θέσει θέμα εθνικών εκλογών» είναι το επόμενο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, που σπεύδει εκ των προτέρων να απαντήσει στην κριτική περί αστάθειας, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί η γιορτή της δημοκρατίας να χαρακτηρίζεται παράγοντας πρόκλησης αστάθειας και ανασφάλειας». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κουμουνδούρου θα επιμείνει ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να προεξοφλεί πως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα παραμείνει και θα συνεχίσει, διότι κάτι τέτοιο συνιστά υποτίμηση της λαϊκής εντολής». Τέλος, θα τεθεί ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να χειριστούν τα κομβικά ζητήματα της επόμενης ημέρας. «Η αποδοκιμασία του κ. Σαμαρά σημαίνει ότι δεν έχει το δικαίωμα συζήτησης και διαχείρισης θεμάτων όπως το χρέος της χώρας», είναι η βασική θέση σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από την Πάτρα

Ο κ. Αλ. Τσίπρας τόνισε χθες ότι όσο πιο καθαρή και ισχυρή είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι προοπτικές να φύγει η κυβέρνηση. Κάλεσε, δε, τους πολίτες ό,τι κι αν ψήφισαν, όσες διαφορές και να τους χωρίζουν με την Αριστερά, να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, στις οποίες, όπως επισήμανε, το πραγματικό δίλημμα είναι «με τα Μνημόνια ή με την εθνική κυριαρχία, με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα, με την πολιτική της καταστροφής ή με την ανατροπή της» και αναφέρθηκε σε «ενιαία επιχείρηση εξουσίας Σαμαρά – Βενιζέλου». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, από τους πολίτες της Πάτρας να στηρίξουν στον β΄ γύρο τον υποψήφιο δήμαρχο ΚΚΕ Κ. Πελετίδη, ενώ άφησε αιχμές κατά του Περισσού, αναφερόμενος σε εκείνους «που επιμένουν σε έναν άγονο διχασμό». Τέλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «Μαυρογιαλούρο που υπόσχεται πριν από τις εκλογές 550.000 θέσεις εργασίας» και για εμπαιγμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή