Επαναφέρει το δίλημμα ο Βενιζέλος

Επαναφέρει το δίλημμα ο Βενιζέλος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κρισιμότητα του χαρακτήρα των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής για τη σταθερότητα και την πορεία της χώρας αναμένεται να αναδείξει και σήμερα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της κεντρικής, τελευταίας προεκλογικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει στο δίλημμα το οποίο έθεσε προ εβδομάδων για την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ ως προοδευτικού κυβερνητικού πόλου, σε αντίστιξη με τη Ν.Δ. Η ρητορική αυτή στοχεύει στη μείωση πιθανών διαρροών μερίδας ψηφοφόρων προς το κόμμα του κ. Αντ. Σαμαρά. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, ο κ. Βενιζέλος έχει προσπαθήσει όλες τις τελευταίες ημέρες να τονίσει ότι ο ίδιος αλλά και το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής συνέθεσαν την κυβερνητική αφήγηση την οποία υιοθέτησε τα τελευταία δύο χρόνια και η Ν.Δ. Ο κ. Βενιζέλος θα επιμείνει και στους υψηλούς τόνους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου έχει αγγίξει την οροφή της επιρροής του και δεν μπορεί παρά να αρχίσει να επηρεάζεται από τη διγλωσσία που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και για βασικές έννοιες, όπως το νόμισμα της χώρας.

Δυσκολότερο στόχο για το ΠΑΣΟΚ συνιστά, βεβαίως, η συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2012. Στη Χαρ. Τρικούπη γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντέξει σε πιέσεις οι οποίες ασκούνται όχι μόνο από τα δεξιά, αλλά και από νεοπαγείς σχηματισμούς όπως το «Ποτάμι». Αντιθέτως, εκτιμούν ότι μπορούν να αποκομίσουν οφέλη από τη ΔΗΜΑΡ η οποία (όπως λένε) βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής κατάρρευσης, κάτι που φάνηκε, όπως παρατηρούν, και από τις επιδόσεις όσων υποψηφίων στην Αυτοδιοίκηση ήταν αμιγώς κομματικές επιλογές.

Χθες συνεχίστηκαν οι συσκέψεις των μελών της Εκλογικής Επιτροπής, αλλά και οι εκδηλώσεις με ομιλίες προβεβλημένων στελεχών ανά την Ελλάδα. Παρά την ευφορία η οποία υφίσταται για τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, παραμένουν οι οργανωτικές δυσκολίες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξακολουθεί  να μη διαθέτει σχεδόν κανένα προϋπολογισμό  για  την προεκλογική περίοδο.

Βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα καταφέρουν να πείσουν τους ψηφοφόρους οι οποίοι υπερψήφισαν υποψηφίους που προέρχονται από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να προτιμήσουν την «Ελιά» ως επιλογή που τάχιστα θα ηγηθεί των εξελίξεων και της συζήτησης για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει επανειλημμένως επισημάνει πως πιθανή προσωπική ψήφος εναντίον του δεν τιμωρεί τον ίδιο, αλλά την κυβερνητική σταθερότητα και την προοπτική ανασύνταξης του χώρου σε ήρεμο πολιτικό έδαφος.

Αναταράξεις

Το ενδοκομματικό μέτωπο είχε ωστόσο και χθες αναταράξεις, οι οποίες προήλθαν αυτή τη φορά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον επικεφαλής του, κ. Χρ. Σπίρτζη. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σπίρτζης (είχε αναδειχθεί πρώτος και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην κεφαλή του ΤΕΕ) εξαπέλυσε προσωπική επίθεση προς τον κ. Βενιζέλο, κατηγορώντας τον ότι συμμαχεί με τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή