Το ΠΑΣΟΚ ως τρίτος πόλος στην πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ ως τρίτος πόλος στην πολιτική

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κείμενο παρέμβασης οκτώ σημείων, με κεντρική θέση την ανάγκη για διεξαγωγή συνεδρίου του συνόλου των δυνάμεων του κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς το Φθινόπωρο, συνέταξαν έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της «Ελιάς», ζητώντας τη στήριξη των συναδέλφων τους. Το κείμενο υπογράφουν οι κ.κ. Π. Καψής, Αθηνά Δρέττα, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Κ. Σπηλιόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Θ. Χειμωνάς. Στη σύνταξη του κειμένου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και οι κ. Ι. Μανιάτης και Χρ. Πρωτόπαπας, ωστόσο δεν το υπέγραψαν, ο πρώτος διότι δεν επιθυμούσε λόγω της υπουργικής ιδιότητάς του, και ο δεύτερος για να μη συνδεθεί με την πρωτοβουλία ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η χρονική στιγμή δημοσίευσης του κειμένου δεν είναι τυχαία, καθώς έρχεται μόλις 24 ώρες πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του ερχόμενου Σαββάτου, όπου οι δύο βασικές απόψεις που θα αναμετρηθούν αφορούν το ερώτημα: «Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή συνέδριο της “Ελιάς”».

Οι έξι είναι σαφώς υπέρ της δεύτερης επιλογής και τιτλοφορούν το κείμενό τους: «Αν όχι τώρα, πότε;». Τονίζουν, πρώτον, ότι το κείμενο υπογράφεται και απευθύνεται σε όσους «αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά τις δύσκολες μέρες του 2009-2012». Δεύτερον, ζητούν να παραμείνει η χώρα σε μεταρρυθμιστική πορεία και επισημαίνουν ότι μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό ενισχύονται οι ανησυχίες ότι το πολιτικό σύστημα επιστρέφει στην εποχή της παροχολογίας και ετοιμάζει το έδαφος «για να επικρατήσει η χειρότερη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ». Τρίτον, ζητούν την προστασία των πραγματικά αδυνάμων και τη μεταρρύθμιση του κράτους. Τέταρτον, επισημαίνουν ότι τάσσονται αμετάκλητα υπέρ της Ε.Ε. και υπογραμμίζουν ως κινδύνους για τη συνοχή της τη συνεχή λιτότητα και τον εθνικολαϊκισμό. Πέμπτον, ζητούν εθνική συνεννόηση στη διαπραγμάτευση για το χρέος με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτον, τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Εβδομον, τονίζουν ότι η παράταξη δεν έχει «παντρευτεί τη Ν.Δ., ούτε χρειάζεται να λογοδοθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά, αντιθέτως, πρέπει να μετατραπεί σε τρίτο πόλο. Και, όγδοον, τονίζεται ότι «η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη μπορεί να ανταποκριθεί στο καινούργιο. Αρκεί επιτέλους να το αποφασίσει».

Με την ευρύτερη συζήτηση δεν συμφωνούν όλοι. Στελέχη όπως ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης εκτιμούν ότι το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή “Ελιά”» είναι λανθασμένο. Ο υπουργός Υποδομών αναμένεται να ταχθεί υπέρ της διοργάνωσης συνεδρίου ανοιχτού, με κάλπες και με σκοπό να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όσο περισσότερων γίνεται. Θα ζητήσει, επίσης, τη διεκδίκηση της αυθύπαρκτης παρουσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρεί, επίσης, ότι σε αυτήν τη φάση η συζήτηση για ηγεσία είναι λανθασμένη. Η κ. Φώφη Γεννηματά διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με πρόσωπα από όλες τις τάσεις, τόσο με τον κ. Μανιάτη όσο και με τον κ. Φιλ. Σαχινίδη. Η κ. Γεννηματά, όπως άλλωστε και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης αλλά και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, περιλαμβάνεται σε όσους εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ώστε το κόμμα ως οντότητα να αποφασίσει για τη συμμετοχή ή τη μετεξέλιξη σε νέο σχήμα. Παλαιότερα στελέχη, όπως ο κ. Γ. Φλωρίδης και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τάσσονται υπέρ της άποψης του κ. Αλ. Παπαδόπουλου για έναν άλλο πόλο, απέναντι σε όλα τα σημερινά σχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή