Εμφαση σε ενοποίηση Ταμείων, κοινωνικά επιδόματα και ασφαλιστικό

Εμφαση σε ενοποίηση Ταμείων, κοινωνικά επιδόματα και ασφαλιστικό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ασφαλιστικό, τα βήματα προς τον νέο κύκλο ενοποίησης των Ταμείων μετά και την παράδοση της μελέτης του ΚΕΠΕ στα τέλη Ιουλίου, το σχέδιο για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων και η σύνταξη της έκθεσης για τα κοινωνικά επιδόματα ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα θέματα που μονοπώλησαν τη συνάντηση που είχε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη (κατά το μεγαλύτερο μέρος), με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα, το υπ. Εργασίας διεκδικεί τον έλεγχο του συνόλου της κοινωνικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου κατανομής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε -ούτε ετέθη από την πλευρά της κυβέρνησης- το ενδεχόμενο βελτίωσης της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από τον υπουργό Οικονομικών.

«Για τα ληξιπρόθεσμα γνωρίζουμε το θέμα, το παρακολουθούμε, αλλά δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω», ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας. Ο ίδιος δεν απέκλεισε «αν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των Ταμείων» να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά ακόμη μία ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους. Απέκλεισε εξάλλου την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν την κύρια σύνταξη και υπεραμύνθηκε της πρόσφατης κατάργησης πόρων που χρηματοδοτούσαν επικουρικά ταμεία. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα Ταμεία από την κατάργησή τους. Ισα ίσα βελτιώνεται το κλίμα στην οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τονίζοντας πως «οι φόροι υπέρ τρίτων θεωρούνται άδικοι και τους εκμεταλλεύονταν όσοι είχαν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους». Ερωτηθείς για το εάν συζητήθηκε στη σύσκεψη το θέμα των ασφαλιστικών ελλειμμάτων, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «τα Ταμεία θα έχουν πάντα ελλείμματα… αλλά το ζήτημα είναι τι γίνεται με την ταμειακή ισορροπία». Ωστόσο, όπως είπε, επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόβλημα και όλα κινούνται εντός των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού.

Επίσης, στα θέματα που παραπέμπονται στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται οι διατάξεις του νέου συνδικαλιστικού νόμου (αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας, συνδικαλιστικές άδειες και δικαίωμα ανταπεργίας). Τον Σεπτέμβριο θα επαναξιολογηθεί κατά πάσα πιθανότητα και ο νέος τρόπος έγκρισης των ομαδικών απολύσεων (από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κι όχι από τον υπουργό Εργασίας), αν και ο κ. Βρούτσης έκανε έναν σύντομο απολογισμό για τον τρόπο που χειρίστηκε το ΑΣΕ το αίτημα της Ελληνικής Χαλυβουργίας για απολύσεις προσωπικού.

Eμφαση δόθηκε επίσης στην παρουσίαση των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και των ενεργών πολιτικών που σχεδιάζει το υπουργείο. Αναφορικά με τη μεγάλη διάρκεια της συνάντησης, το επιτελείο του Εργασίας διέψευσε ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα ή οποιαδήποτε εμπλοκή αναφορικά με τα θέματα της ασφάλισης. Η τρόικα, κατά τις ίδιες πηγές, δεν εξέφρασε την παραμικρή ανησυχία για τα ελλείμματα των Ταμείων. «Περιορίστηκαν σε ερωτήσεις για το εάν εκτελούνται κανονικά οι προϋπολογισμοί των Ταμείων», δήλωσε στέλεχος του υπουργέιου Εργασίας. Αντιθέτως, υποστηρίζεται ότι η συνάντηση ήταν μια από τις ηπιότερες σε κλίμα, καθώς η συμμετοχή για πρώτη φορά του νέου επικεφαλής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντ. Κοστέλο, απαιτούσε περισσότερες διευκρινίσεις από τη διαπραγματευτική ομάδα του υπουργείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κοστέλο έδειξε να ενθουσιάζεται όταν πληροφορήθηκε τη δημιουργία του «ασφαλιστικού βιογραφικού» για κάθε εργαζόμενο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε στη χώρα του!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή