Οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του δανεισμού των επιχειρήσεων, η οποία θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αναζητούν κυβέρνηση και τρόικα.

Το ζήτημα, το οποίο τέθηκε χθες κατά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, θα επανεξετασθεί σε νέα συνάντηση την Τρίτη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, καθώς και οι άλλοι τρεις υπουργοί, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας, που απαρτίζουν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

«Το θέμα του ιδιωτικού χρέους είναι υψηλά στην ατζέντα της τρόικας. Θέλουμε όμως να κρατήσουμε τους τόνους χαμηλά. Είμαστε νοήμονες. Και σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να “στουκάρουμε” τις τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.  Το άλλο ζήτημα επίσης που απασχολεί την τρόικα είναι η επιτάχυνση των μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς.

Οι αντιδράσεις για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές φαίνεται ότι ανησυχούν την τρόικα. Από την πλευρά, πάντως, του υπουργείου εκφράστηκε η πεποίθηση ότι το μέτρο θα εφαρμοσθεί. Το ΥΠΑΝ δεσμεύθηκε εξάλλου ότι θα υλοποιήσει μελέτη αξιολόγησης της εφαρμογής του μέτρου στη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου τους ενός έτους. Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εκδοθεί η δευτερογενής νομοθεσία για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων (πρόκειται για 22 υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα), ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης του έργου στην Παγκόσμια Τράπεζα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη θέματα του ΕΣΠΑ, των φόρων υπέρ τρίτων και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή