Σε εκλογικό ρυθμό ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς προεκλογικής προετοιμασίας εισέρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα στελέχη της Κουμουνδούρου συγκλίνουν στην άποψη ότι αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του φθινοπώρου. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι διαμορφώνονται συνθήκες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στις κάλπες είτε εξ ανάγκης, από την πίεση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση, είτε εξ επιλογής, καθώς μπορεί στην κυβερνητική πλευρά να επικρατήσει η άποψη ότι η χρονική συγκυρία αμέσως μετά τον Αύγουστο παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα.

Αναφορικά με το πρώτο ενδεχόμενο, την αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν εναπομείνει μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για την κυβέρνηση τόσο από το εσωτερικό της όσο και από την κοινωνία. Αναφέρουν ενδεικτικά την προώθηση νέου ενιαίου μισθολογίου, που κατά τους ίδιους θα σημαίνει περαιτέρω μειώσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη «βόμβα» του ασφαλιστικού και, τέλος, την προώθηση αλλαγών στα εργασιακά, όπως η απελευθέρωση απολύσεων. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι για όλα αυτά τα περιθώρια ελιγμών και διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση έχουν εκλείψει, οπότε ανακύπτει ένα εξαιρετικά δυσμενές τοπίο, που μπορεί να επιφέρει ακόμη και την πτώση της.

Δεν αποκλείουν, πάντως, η κυβέρνηση να προχωρήσει με δική της επιλογή σε εκλογές, επιθυμώντας να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και συνεκτιμώντας παράγοντες που θα θεωρήσει ότι την ευνοούν στη δεδομένη συγκυρία. Κατ’ αρχάς, η προοπτική διαπραγμάτευσης για το χρέος δίνει ένα σαφές δίλημμα για ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, στο οποίο η κυβερνητική πλευρά μπορεί να επενδύσει, θέτοντας το διακύβευμα να πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβερνητική πλευρά μπορεί να επενδύει στο ενδεχόμενο, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς δεν έχει πολιτικούς συμμάχους, εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από την εκλογική καθίζηση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις αδιευκρίνιστες προθέσεις για τη στρατηγική συμμαχιών του Φώτη Κουβέλη, καθώς και από την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος κράτησε σαφείς αποστάσεις από το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον η πολιτική «μοναξιά» του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιωθεί ύστερα από εκλογές, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, με τα δύο της σημερινής συγκυβέρνησης να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία. Το σενάριο αυτό, πάντως, δυσχεραίνει ο ισχύων εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ενδεχομένως, επίσης, εκτιμούν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση επιλέξει εκλογές το φθινόπωρο με την προοπτική της «αριστερής παρένθεσης», ενόψει της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο του 2015. Την προοπτική, δηλαδή, μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία των επομένων μηνών και δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, με αποτέλεσμα οι εκλογές με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι μονόδρομος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή