ΣΥΡΙΖΑ: Επίπλαστη η κυβερνητική συνοχή

ΣΥΡΙΖΑ: Επίπλαστη η κυβερνητική συνοχή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα μήνυμα που στρέφεται πρωτίστως στο εσωτερικό της κυβέρνησης «διαβάζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα σταθερότητας και αισιοδοξίας που θέλησαν να μεταδώσουν οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την προχθεσινή συνάντησή τους. Εξ ου και η Κουμουνδούρου το χαρακτηρίζει «επίπλαστο». Ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων απευθύνονται στα ώτα υπουργών και βουλευτών, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της διάχυτης ανησυχίας και του προβληματισμού που θεωρούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επικρατούν μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και της καχυποψίας εκάστου κυβερνητικού εταίρου για τις προτεραιότητες και τις σκοπιμότητες του άλλου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι ζήτημα μόλις λίγων εβδομάδων η επανεμφάνιση, και μάλιστα με μεγαλύτερη οξύτητα, των ενδοκυβερνητικών τριβών. Εξηγούν δε αυτή τους την πεποίθηση επισημαίνοντας ότι θα πρέπει σύντομα να περάσουν τα προαπαιτούμενα, η τρόικα θα επιστρέψει και θα πρέπει να υλοποιηθούν οι έναντι αυτής δεσμεύσεις, και τα χρονικά περιθώρια για ελιγμούς και μετάθεση εφαρμογής των συμφωνηθέντων εξαντλούνται. Παράλληλα, πιστεύουν ότι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, όλοι στην κυβέρνηση λειτουργούν με όρους προεκλογικής περιόδου και αυτό από μόνο του διαμορφώνει συγκρουσιακό περιβάλλον.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εμφανίσθηκε χθες (Ρ/Σ Στο Κόκκινο) βέβαιος ότι «η κυβέρνηση πλέον μετράει μήνες και μάλιστα όχι πολλούς» και πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι εξαιρετικά πιθανό. Μάλιστα, δεν απέκλεισε την προσφυγή στην κάλπη να επιδιώξει η ίδια η κυβέρνηση, «η οποία θα προτιμήσει την ήττα από μια βέβαιη συντριβή». Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και σε αυτό που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα πρέπει να προετοιμασθούν κατάλληλα για να το αποτρέψουν, το σενάριο της «σύντομης αριστερής παρένθεσης». Οπως τόνισε, το κατεστημένο θα λειτουργήσει σε αυτή την κατεύθυνση και «γι’ αυτό χρειάζεται συνοχή, πρόγραμμα, εξωστρέφεια και σκληρή δουλειά, ώστε όχι μόνο να γίνουμε κυβέρνηση, αλλά να μείνουμε και στην κυβέρνηση».

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένη στη λογική της εγρήγορσης στο κόμμα, καθώς θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει να αιφνιδιάσει, κυρίως εισάγοντας στη Βουλή επίμαχες ρυθμίσεις. Ετσι, τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο μια αρχική ενημέρωση για τα νομοσχέδια που αναμένεται να εισαχθούν στο Β΄ Θερινό Τμήμα, στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, για την Τρίτη προγραμματίζεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου θα γίνει συντονισμός δράσεων για το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα ανακατανομής αρμοδιοτήτων, την οποία συζητούν στην Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή