Σαμαράς – Βενιζέλος συμφωνούν αλλά…

Σαμαράς – Βενιζέλος συμφωνούν αλλά…

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκλιση σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου και για το πλαίσιο «διεκδικήσεων» από την τρόικα, αλλά και αποκλίνουσες προσεγγίσεις ενόψει του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, το φθινόπωρο, προκύπτουν στον απόηχο των διαδοχικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Αναφορικά με τα αιτήματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά, έχουν συμφωνηθεί τρεις προτεραιότητες, παρότι τόσο από βουλευτές της Ν.Δ. -τελευταία από έξι «καραμανλικής» προέλευσης- όσο και από το ΠΑΣΟΚ ασκείται πίεση ώστε η σχετική ατζέντα να διευρυνθεί. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα εστιάσει: Πρώτον, στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δεύτερον, στην αύξηση έως και σε εκατό των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Τρίτον, στη μείωση, αλλά όχι κατάργηση, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Οπως προαναφέρθηκε, όμως, «αγκάθι» παραμένει η διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας, όταν θα αρχίσει η συνδυασμένη συζήτηση για τυχόν νέα μέτρα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η τρόικα θεωρείται δεδομένο ότι θα βάλει στο «τραπέζι» τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με στόχο σ’ ένα τουλάχιστον εξ αυτών να προωθηθούν νέες ρυθμίσεις, με την Αθήνα να λαμβάνει ως αντάλλαγμα τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος, καθώς τα όποια μέτρα θα είναι «δομικού» χαρακτήρα και δεν θα έχουν οικονομικό κόστος για τους πολίτες. Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός, θέση που έχει μεταφέρει ήδη σε συζητήσεις του με κοινοτικούς αξιωματούχους. Το βασικό επιχείρημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που δεν αποδέχεται μείζονες παρεμβάσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, είναι ότι ακόμη και το νέο μισθολόγιο θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Δημόσιο, είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην «πράσινη» Κ.Ο., ενώ δεν πρόκειται να αποδώσει δημοσιονομικό όφελος. Με το ίδιο σκεπτικό, μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ζητεί να επανεξεταστεί η πρόβλεψη για 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, παρότι συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαμηνύουν πως ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα θα τηρηθεί στο ακέραιο. Η απόκλιση στα συγκεκριμένα θέματα είναι κρίσιμη, καθώς ο κ. Βενιζέλος έχει δεχθεί εισηγήσεις, εάν η τρόικα επιμείνει μέχρι τέλους, το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η πεποίθηση πως οι συγκεκριμένες εισηγήσεις δεν πρόκειται να εισακουστούν, καθώς οι εκλογές θα αποτελέσουν μεγάλη δοκιμασία όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικά για τον κ. Βενιζέλο.

Εάν, πάντως, όλοι οι ανωτέρω «σκόπελοι» ξεπεραστούν, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρξει συνολική λύση στο «ελληνικό πρόβλημα» που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά και την απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια και την τρόικα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διεργασίες για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Επί της ουσίας η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος θα περάσει στον κ. Σαμαρά και στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ η τήρηση των συμφωνηθέντων θα παρακολουθείται από ενισχυμένη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πιθανόν να γίνουν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν και επί της ουσίας θα ολοκληρωθεί η ιταλική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τον κ. Ματέο Ρέντσι.

Εάν ο ανωτέρω σχεδιασμός ολοκληρωθεί με επιτυχία, ο κ. Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος της διαμόρφωσης προεδρικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών, όπως ανέφερε και συνομιλώντας με βουλευτές της Ν.Δ. την περασμένη Πέμπτη, ώστε η χώρα να αποφύγει τη δοκιμασία των πρόωρων εκλογών. Οπως αναφέρουν συνομιλητές του, σε περίπτωση που έχουν διασφαλιστεί φοροελαφρύνσεις, χρέος και απεμπλοκή από την τρόικα, το πολιτικό κλίμα θα είναι εντελώς διαφορετικό και θα επηρεαστεί η στάση όχι μόνο των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά ενδεχομένως και των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Εάν, πάλι, τον Ιανουάριο καταστεί σαφές πως επιτυγχάνεται ο στόχος του κ. Αλ. Τσίπρα για τη συγκέντρωση 120 ψήφων ώστε να «μπλοκάρει» την εκλογή, ο κ. Σαμαράς θα σταθμίσει τα δεδομένα μεταξύ τριών επιλογών. Ή θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, ώστε να «εκθέσει» ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, είτε από τον χώρο της Δεξιάς, ώστε να συσπειρώσει περαιτέρω την κομματική του βάση ενόψει των εκλογών που νομοτελειακά θα ακολουθήσουν άμεσα, ή θα ζητήσει προκήρυξη εκλογών, οπότε το ζήτημα του διαδόχου του κ. Καρ. Παπούλια θα κριθεί στην επόμενη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή