Οι αλλαγές, το συνέδριο και η ταυτότητα της Ν.Δ.

Οι αλλαγές, το συνέδριο και η ταυτότητα της Ν.Δ.

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν εσχάτως οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για τη διενέργεια, μέσα στο φθινόπωρο, συνεδρίου της Ν.Δ., προκειμένου η κυβερνητική παράταξη να φιλοτεχνήσει ένα νέο προφίλ στη μετα-μνημόνιο εποχή αλλά και να διατηρήσει (και ενισχύσει) την κυριαρχία της στον πολυτραυματισμένο, πλέον, χώρο της κεντροδεξιάς. Ολοι ωστόσο συμφωνούν ότι θα πρέπει να εξαγγελθεί αφότου η κυβέρνηση διασφαλίσει μια σειρά από πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κοινωνικής πίεσης, όπως οι φοροελαφρύνσεις, που δεν αναμένονται πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Προ ημερών το θέμα έθεσε ψηλά στην ατζέντα ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγ. Μεϊμαράκης, η γνώμη του οποίου στα κομματικά δρώμενα της Ν.Δ. έχει βαρύνουσα σημασία. Ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για «πανστρατιά» του κόμματος μέσω της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου που θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας εποχής για τη Ν.Δ.

Η σκέψη για ουσιαστικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κόμματος περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά από την εποχή της ανάληψης των πρωθυπουργικών του καθηκόντων, ίσως και νωρίτερα. Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, παρέμενε στα συρτάρια, λόγω της σύνθετων προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπίσει η χώρα. Σήμερα, το τοπίο αλλάζει. Η σκληρή τριετία των μνημονίων μετέβαλε δραματικά τη δομή της ελληνικής κοινωνίας, τις πολιτικές ισορροπίες αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα που αγωνιά να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στη νέα εποχή. Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνεργασίας τουλάχιστον ώς τις προεδρικές εκλογές, διαδικασία που σε πείσμα των σεναρίων που κυκλοφορούν, αν δεν προκύψει κάποιο πολιτικό ατύχημα, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τις αρχές του νέου χρόνου.

Μέχρι τότε, λένε οι στενοί του συνεργάτες που εκτιμούν ότι τώρα είναι η ώρα της ανάληψης των πρωτοβουλιών για μετεξέλιξη της Ν.Δ., θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι κινήσεις που θα επιτρέπουν την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος σε δυνάμεις αλλά και πρόσωπα που θα τη σηματοδοτούν. Αλλωστε, όλη η διαδικασία συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τη διασφάλιση των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. «Στη νέα εποχή δεν χωρούν παλαιά σχήματα. Απαιτούνται νέες, σύγχρονες δομές που θα απαντούν στα σημερινά οικονομικά δεδομένα των κομμάτων, δημοκρατικό καταστατικό και πρόγραμμα που θα τοποθετεί το κόμμα στην καθαρόαιμη χριστιανοδημοκρατία της Ευρώπης» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, που ταυτοχρόνως υποβαθμίζουν τη σημασία αλλαγής του ονόματος και των συμβόλων, στην οποία προ μηνών είχε επικεντρωθεί η συζήτηση. «Η ουσία είναι να γίνουν δομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο κόμμα» λένε, προσθέτοντας ότι επιδίωξη θα πρέπει να είναι η ρήξη με το παρελθόν και όχι με την ιστορία της παράταξης.

Η ερώτηση που μένει να απαντηθεί είναι το ακριβές ιδεολογικό στίγμα της παράταξης, η οποία σε άλλες εποχές εξέφραζε ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων από τις παρυφές της άκρας δεξιάς μέχρι το κέντρο.

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό αποτυπώθηκε η επιδίωξη του κ. Σαμαρά να ξανακερδίσει τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά αλλά και να ανοιχτεί προς το κέντρο. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, πάντως, κατά γενική εκτίμηση αφορά περισσότερο τη διατήρηση των αναγκαίων ισορροπιών στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και λιγότερο τα μελλοντικά σχέδια για μετεξέλιξη της Ν.Δ. Οι περισσότεροι στη Ν.Δ. θεωρούν θα πρέπει να εμπεδωθεί η αίσθηση στην κοινωνία ότι στο κόμμα επικρατεί το κεντρώο προφίλ. Υπέρ της στροφής προς το κέντρο έχουν ταχθεί δημοσίως πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων οι Δημ. Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη κ.ά., που εκτιμούν ότι η κεντροδεξιά παράταξη χρειάζεται ένα καθαρό ιδεολογικό σχήμα.

Οι περισσότεροι στη Ν.Δ., εξάλλου, προεξοφλούν την επιστροφή στελεχών που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν απέναντι, όπως ο κ. Χρ. Ζώης, ίσως ο κ. Β. Πολύδωρας, ενώ έχουν την πόρτα ανοικτή και το… αυτί ανοικτό προς την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Ταυτοχρόνως, συνεχίζεται το φλερτ από στελέχη του κόμματος προς τον Γ. Καρατζαφέρη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή