ΣΥΡΙΖΑ: καλεί τους αγρότες σε κινητοποιήσεις λόγω ΕΝΦΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: καλεί τους αγρότες σε κινητοποιήσεις λόγω ΕΝΦΙΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΕΝΦΙΑ και οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο αξιοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως όχημα για προσέγγιση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτιμά ότι τα δύο αυτά ζητήματα μπορούν να διευκολύνουν την επιδίωξη της Κουμουνδούρου για μεγαλύτερη διείσδυση στους αγρότες. Η αδυναμία του κόμματος να ενισχύσει την εκλογική του επιρροή στα αγροτικά στρώματα διαπιστώθηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την ποιοτική ανάλυση της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος. Η ανάλυση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε ότι πρόκειται για μια συντηρητική μερίδα ψηφοφόρων που δύσκολα μετατοπίζονται, ενώ είχε διαπιστωθεί και ένα κενό όσον αφορά εξειδικευμένες προτάσεις που να απαντούν στοχευμένα στις ανάγκες και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Τώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να αξιοποιήσει τα δύο θέματα της επικαιρότητας που αφορούν τους αγρότες και καλεί τον αγροτικό κόσμο «να ξεσηκωθεί» για την απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και την πτώση της κυβέρνησης. Αυτό τόνισαν σε χθεσινή δήλωσή τους οι βουλευτές Βαγγέλης Αποστόλου και Δημήτρης Κοδέλας, υπεύθυνοι για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σχετική ανακοίνωση, ο ΕΝΦΙΑ χαρακτηρίζεται «φόρος δήμευσης της περιουσίας των αγροτών», ο οποίος, όπως επισημαίνεται, «έρχεται να προστεθεί στις ήδη σημαντικές επιβαρύνσεις του αγροτικού τομέα», ενώ γίνεται λόγος για συντριπτικό χτύπημα στην αγροτική οικονομία και υπονόμευση της ανάγκης για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αναφορικά με το ρωσικό εμπάργκο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται εκ νέου στην κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά σε «μονόπλευρη και τυχοδιωκτική στάση στην κλιμακούμενη ένταση στην Ουκρανία» και μιλά για «καταστροφικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τη μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέρχεται σε ρυθμούς Δεκαπενταύγουστου για την προσεχή εβδομάδα. Από την Δευτέρα 18 Αυγούστου το κόμμα τίθεται σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας, με την τελική φάση της επεξεργασίας του νέου προγράμματος να είναι το κορυφαίο ζήτημα. Το πρόγραμμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για ενδεχόμενες αλλαγές, με βάση τυχόν παρατηρήσεις των τομέων στου κόμματος, όπου έχει ήδη κοινοποιηθεί. Ακολούθως θα αποφασιστεί ποιες ενότητες θα παρουσιαστούν από τον κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ. Μένει, τέλος, να αποφασιστεί με ποια διαδικασία θα γίνει η παρουσίαση των υπολοίπων ενοτήτων και με ζητούμενο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή