Παρουσία εισαγγελέως οι έρευνες εφοριακών

Παρουσία εισαγγελέως οι έρευνες εφοριακών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του ως προς την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία μπορούν να γίνονται έλεγχοι στα σπίτια αλλά και στην επαγγελματική στέγη πολιτών όταν υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται σε κατ’ οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

Ωστόσο σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι η παρουσία του εισαγγελέα είναι απαραίτητη βάσει του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς βάσει των προβλεπόμενων η κατοικία του καθενός είναι άσυλο.

«Το επιτρεπτό τής κατ’ οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματός μας με την οποία διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτήν γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Η ίδια προστασία παρέχεται και με το άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα θα κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου παρέπεμψε το θέμα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την άποψη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο γνωμοδότησε κατόπιν ερωτήματος του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να κάνουν ελέγχους σε σπίτια αλλά και επαγγελματικές στέγες εφόσον υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής. Παράλληλα οι ελεγκτές θα μπορούν να κατασχέσουν ρευστό εφόσον το εντοπίσουν αλλά και πολύτιμα αντικείμενα προκειμένου να αποπληρωθούν τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο σε ανακοίνωσή του επικαλείται το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ επισημαίνοντας ότι «ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή