Μάχη εντυπώσεων στη συγκυβέρνηση

Μάχη εντυπώσεων στη συγκυβέρνηση

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποικίλους σκοπέλους, οι οποίοι θα δοκιμάσουν την κυβερνητική σύμπνοια και συνοχή στο χρονικό διάστημα που ξεκινάει μετά τη σύντομη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, έχουν να ξεπεράσουν οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρέπει, αρχικά, να διαχειριστούν τις τεράστιες αντιδράσεις που έχουν συσσωρευθεί στο εσωτερικό των κομμάτων τους για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ηδη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχουν φωνές για συνολική αλλαγή του νόμου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ χαρακτηρίζεται από γενικά λανθασμένη στρατηγική και φιλοσοφία.

Στο ζήτημα υπάρχει μια υπόγεια ένταση ανάμεσα στους βουλευτές της Ν.Δ. και τη Χαρ. Τρικούπη. Από την πλευρά της Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι μια αποτυχημένη εκδοχή του «χαρατσιού» του κ. Βενιζέλου. Από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που επεβλήθη μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, είναι μακράν δικαιότερο του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπόχρεοι ήταν μόνον οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων και ο κ. Γκ. Χαρδούβελης αποτελεί, ευλόγως, πρόσωπο-κλειδί για τον τρόπο αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε με αφορμή τον φόρο.

Πέρα, πάντως, από τις μεταξύ τους διαφορές στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν σημειωθεί και άλλες αστοχίες. Τούτο έγινε εμφανές στην περίπτωση της γενικής γραμματέως Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία έκανε αρχικά δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, περί επέκτασης των φορολογικών ελέγχων και στην οικία των φορολογουμένων, με απλή άδεια από τον εισαγγελέα. Η κίνηση αποδοκιμάστηκε και από το Μέγαρο Μαξίμου στην πράξη, όπως φάνηκε από την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος έκρινε ότι για την ερμηνεία του οικιακού ασύλου είναι αρκετές οι διατάξεις του Συντάγματος.

Αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τον νέο νόμο που θα ρυθμίζει τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια του υπουργείου Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο συνιστά, επίσης, αντικείμενο σκληρής ενδοκομματικής διαπραγμάτευσης και αναμένεται να συζητηθεί πολύ μετά τη σημερινή του δημοσίευση από την «Κ».

Το ρωσικό εμπάργκο

Πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κομμάτων, λόγω του ιδιαίτερα σημαντικού χαρακτήρα που έχει τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Ν.Δ. η εκλογική συμπεριφορά του αγροτικού πληθυσμού, είναι και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο σε μια σειρά προϊόντων. Είναι ενδεικτικό ότι από τη Χαρ. Τρικούπη τονίζεται εντόνως η κομματική ταυτότητα των πρωτοβουλιών των υπουργών που τις λαμβάνουν.

Εν ολίγοις, ο υπόγειος ανταγωνισμός μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αφορά περισσότερο την κατοχύρωση της πρωτοκαθεδρίας στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και λιγότερο την ουσία των αποφάσεων οι οποίες απομένει να ληφθούν. Αλλωστε τόσο στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, όσο και στο αγροτικό, τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Βενιζέλος έχουν να αντιμετωπίσουν τη σύμπνοια των βουλευτών τους ως προς την ανάγκη αλλαγών στον νόμο στην πρώτη περίπτωση και ενίσχυσης των αγροτών στη δεύτερη.

Ωστόσο υπάρχουν και σημεία συμφωνίας, όπως αποδεικνύεται από την κατ’ αρχάς σύγκλιση που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ώς τα τέλη του Αυγούστου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτέλεσε για αρκετό καιρό σημείο τριβής ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Χαρ. Τρικούπη, ωστόσο μετά πολύμηνες διαπραγματεύσεις βρέθηκε ένα σημείο μίνιμουμ συμφωνίας επί ενός νομοθετήματος το οποίο θεωρείται από το ΠΑΣΟΚ ως στοιχείο διάκρισης από τη Ν.Δ.

Από τη Χαρ. Τρικούπη θα πιέσουν περαιτέρω προς αυτήν την κατεύθυνση, με σκοπό την ανάδειξη της «πατρότητας» των ιδεών που αφορούν τη διαχείριση του χρέους και τη σταδιακή αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα της παρακολούθησης υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Το θέμα αναμένεται να αναδείξει ο κ. Βενιζέλος και στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Παρίσι για τη διαπραγμάτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή