Το ΔΝΤ, η ελάφρυνση του χρέους και το συμφέρον της χώρας

Το ΔΝΤ, η ελάφρυνση του χρέους και το συμφέρον της χώρας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν συμφέρει την Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, εκτιμούν παράγοντες που γνωρίζουν καλά το ελληνικό πρόγραμμα. Καθώς έχει αυστηρούς όρους για τη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να δανείσει τα κεφάλαιά του, το ΔΝΤ έχει ασκήσει σημαντική πίεση στους Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωσή του. Και ναι μεν είναι αλήθεια ότι το τελευταίο έτος έχει περιορίσει τις δημόσιες παροτρύνσεις του για το θέμα, αλλά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εγγυάται ότι η ελάφρυνση του χρέους θα βρίσκεται στο τραπέζι.

Εφόσον αυτή γίνει, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «πολιτικά και οικονομικά μας συμφέρει να αντικατασταθεί από τον ESM», τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς εκτιμούν ότι ο τελευταίος θα εξασφαλίσει πιο μακροχρόνιο και πιο χαμηλότοκο δανεισμό. Η επιλογή, ωστόσο, προειδοποιούν ότι μπορεί να σκοντάψει σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς αυτό προϋποθέτει νέο πρόγραμμα. Διότι ένα είναι σίγουρο: οποιαδήποτε νέα βοήθεια από τους Ευρωπαίους επίσης θα έρθει με προϋποθέσεις, έστω κι αν είναι πιο χαλαρές από τις σημερινές.

Στο ΔΝΤ, πάλι, δεν υπάρχει μία ενιαία άποψη για το θέμα. Την αποχώρησή του από την Ελλάδα δεν έχουν κρύψει ότι θα ήθελαν αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες. Αντίθετα, οι Αμερικανοί εκτιμάται ότι χρησιμοποίησαν το ΔΝΤ για να πιέσουν τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την Ελλάδα στο απόγειο της κρίσης και προβληματίζονται για το αν οι συνθήκες έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να μη χρειάζεται.

Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, επιμένουν στη διατήρηση της τρόικας. Οπως γράφει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2016, που τελειώνει το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Αυτή εκτιμάται ότι είναι η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας στα σενάρια περί αντικατάστασης της τρόικας με ένα πιο χαλαρό μηχανισμό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το θέμα δεν συζητείται.

Οσο για τον ESM, τηρεί «σιγήν ιχθύος» σχετικά με τον αν είναι «πρόθυμος και ικανός» να αναλάβει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ε.Ε. φέρουν τον επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει ότι είναι έτοιμος. Επισήμως, ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι «το ΔΝΤ είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωζώνης στην αντιμετώπιση της κρίσης και έτσι θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν τα προγράμματα». Την ίδια στιγμή, όμως, αναγνωρίζει ότι «αυτό μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό μια μέρα στο μέλλον», όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Συντονιστής

Το ESM μεγαλώνει συνεχώς, προσλαμβάνοντας και Ελληνες. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, όμως, δεν έχει ένα ξεχωριστό τμήμα ή γραφείο για την Ελλάδα, αλλά ένα συντονιστή, την κυρία Ανιές Μπελαΐς, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα με τον επικεφαλής του οργανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ. Καθώς αυτά τα προγράμματα είναι κεντρικά για τη λειτουργία του ESM, αντλούν πόρους απ’ όλα τα τμήματα της οργάνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ότι συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί δραματική αλλαγή σε σχέση με την πρώτη περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, όταν η Γερμανία στράφηκε στο ΔΝΤ λόγω των διαθέσιμων πόρων και της εμπειρίας του, στοιχεία που έλειπαν και τα δύο από το οπλοστάσιο της Ευρωζώνης. Πλέον η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει νέα θεσμικά όργανα όπως είναι ο ESΜ για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων, ο οποίος δανείζει τα κράτη εκδίδοντας ομόλογα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Το ερώτημα πλέον είναι αν η Ευρωζώνη είναι πολιτικά έτοιμη να κάνει το άλμα, και δη για τη «δύσκολη» περίπτωση της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή