ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκε ο Γ. Μπουτάρης, εν μέσω έντασης

Ορκίστηκε ο Γ. Μπουτάρης, εν μέσω έντασης

Σε επεισοδιακό αλλά και προεκλογικό κλίμα συνεχίζονται οι ορκωμοσίες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν χθες η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και του νέου δημοτικού συμβουλίου. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο αντάλλασσαν σε ηλεκτρισμένο κλίμα συνθήματα με οπαδούς της Χρυσής Αυγής που επίσης είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο. Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε απ’ όλους τους παρευρισκομένους να σεβαστούν τη διαδικασία και τον χώρο, «διαφορετικά θα χρειαστεί να εκκενώσω την αίθουσα» διευκρίνισε. Απαντώντας, μάλιστα, στις έντονες αντιδράσεις για τους δημοτικούς συμβούλους της Χρυσής Αυγής, ο δήμαρχος αντέτεινε «εσείς τους ψηφίσατε άρα έχουν θέση στην αίθουσα των αιρετών».

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο κ. Μπουτάρης, αποδεχόμενος πρόταση της δημοτικής συμβούλου των Οικολόγων Ελεάννας Ιωαννίδου, που είχε έρθει σε επαφή με την εβραϊκή κοινότητα της πόλης, φόρεσε το αστέρι του Δαβίδ. Ο δήμαρχος ορκίστηκε πολιτικά, αλλά ζήτησε επίσης να διαβάσει και τον θρησκευτικό όρκο από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή.

Πρώτο μέλημα του νέου δημάρχου είναι η καταπολέμηση της ανεργίας στην πόλη, όπως ανέφερε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ορίσει ήδη πέντε αντιδημάρχους. Στην ορκωμοσία του νέου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, σημειώθηκε ένταση όταν περιφερειακοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη θρησκευτική ορκωμοσία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί και η πολιτική ορκωμοσία, πριν μιλήσει ο νέος περιφερειάρχης. Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο, αλλά ο κ. Μπακογιάννης ολοκλήρωσε την ομιλία του και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πολιτική ορκωμοσία.

Σχόλια δέχτηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος καθώς επέλεξε να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του νέου περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη, στην περιφέρεια δηλαδή από την οποία κατάγεται και εκλέγεται. Ο ίδιος εξηγεί ότι «όταν αναφερόμαστε σε αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές το μυαλό μου πηγαίνει στην περιφέρεια και όχι στην Αθήνα».