Mήνυμα Τσίπρα με δύο αποδέκτες

Mήνυμα Τσίπρα με δύο αποδέκτες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη εφέτος προσλαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιοποιεί το βήμα της ΔΕΘ προκειμένου να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική κυβερνητική επιλογή. Οπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας απευθύνεται σε διττό ακροατήριο: στους Ελληνες πολίτες, από τους οποίους ζητεί ψήφο και σε ένα διεθνές ακροατήριο, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και περιμένει να ακούσει την πολιτική και οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεκριμενοποιείται.

Οι εκτενείς αναφορές στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του χρέους, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για χαλάρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, απευθύνονται και στα δύο ακροατήρια.

Για το εγχώριο ακροατήριο, το κρίσιμο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταστεί για μία διευρυμένη κατηγορία ψηφοφόρων συνειδητή επιλογή ψήφου και όχι συλλέκτης ψήφων διαμαρτυρίας. Διαβάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, θεωρούν ότι η κυβέρνηση χάνει διαρκώς έδαφος, χωρίς, ωστόσο, οι απώλειες να μεταφράζονται σε μαζικά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, εκτιμούν, είναι το σημείο – τομή για να αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εισπράττει την εκλογική επιρροή που χάνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. 

Ετσι, η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου είχε περιγράψει από ημέρες την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ ως «τη σημαντικότερη ομιλία που έχει εκφωνήσει» ώς τώρα. Η δύσκολη ισορροπία που αναζητήθηκε στις αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Κουμουνδούρου ήταν μεταξύ ενός πακέτου εξαγγελιών που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική στους πολίτες και μιας ρεαλιστικής τεκμηρίωσης για την εξεύρεση των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για την υλοποίησή τους.

Οι εξαγγελίες αποτελούν έναν συνδυασμό μέτρων για ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων, των εργαζόμενων με βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγής του φορολογικού μοντέλου, με στόχο πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και βελτίωσης των κοινωνικών δομών, ώστε οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να έχουν πρόσβαση σε αυτές, όπως και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν σημαντικά και στο πρόγραμμα για μείωση της ανεργίας, καθώς θεωρούν ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα την οικονομία και να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Τέλος, η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων αξιολογείται ως κομβικό σημείο για τη λειτουργία της οικονομίας, όπως και η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατάργηση, παράλληλα, της αυτόφωρης διαδικασίας για χρέη προς το Δημόσιο. Μείωση της σπατάλης, πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου είναι το τρίπτυχο για την εξεύρεση κονδυλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή